ZA SMRT HARMONIKAŠA 11 GODINA ZATVORA: Ostavili su ga kao psa na ulici da umre, pretučenog i sa polomljenom harmonikom

J. Ć.

12. 04. 2023. u 16:16

ALEKSANDAR Selimović (35) iz Gornjeg Matejevca osuđen je danas u Višem sudu u Nišu na 11 godina zatvora jer je 3. maja prošle godine pretukao harmonikaša Ferata Asanovića (68), koji je ubrzo nakon toga preminuo zbog zadobijenih povreda.

ЗА СМРТ ХАРМОНИКАША 11 ГОДИНА ЗАТВОРА: Оставили су га као пса на улици да умре, претученог и са поломљеном хармоником

Foto: Privatna arhiva

Nesrećnog čoveka pronašao je nekoliko sati nakon napada prolaznik i on je pozvao Hitnu pomoć, pa je oko 3 sata iza ponoći hospitalizovan u besvesnom stanju, a već oko 6 časova je preminuo. 

Ferhatov sesrić je, nakon suđenja istakao da je presuda zadovoljavajuća, ali da ne razume zbog čega se na sudu nisu pojavili radnici kafane, koji bi, po njemu, trebalo da objasne zbog čega nisu pozvali policiju i Hitnu pomoć kada se sve dešavalo, već su njegovog ujaka ostavili tako pretučenog ispred kafane.

- Nikada ne možete biti zadovoljni kaznom, ali ovo je prihvatljivo. Nikada nije posvedočila konobarica koja nije zvala policiju i Hitnu pomoć, a možda bi Ferhat preživeo da je na vreme zbrinut. On je u toj kafani uvek svirao i to besplatno, nije prvi put das u ga tamo tukli, a nikad policiju nisu zvali. Njega su ostavili kao psa na ulici, sa povredama i polomljenom harmonikom, da tako umre. Ne znam kakvo smo mi društvo, ali sam zahvalan sudu i medijima koji su od prvog dana sve propratili – rekao je Ferhatov sestrić Ljubiša Jovanović nakon izricanja presude.

Sudija Aleksandra Mojašević Sudija rekla je da sud oglašava krivim Selimovića za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom, po optužnici Višeg javnog tužilaštva. Ona je, obrazlažući presudu, objasnila da se događaj se zbio u lokalu pred svedocima, te da su nalazi veštaka pokazali da su i pet, šest udaraca mogli da dovedu do smrti ovog čoveka.

- Teške telesne povrede na glavi i vratu su uzročno posledična veza sa smrću Asanovića. Naravno da okrivljeni nije imao nameru da ga ubije, ali postavlja se pitanje zašto mu nije pomogao, navela je sudija Aleksandra Mojašević.

Ona je podsetila da je Selimović tokom suđenja priznao da je udarao Asanovića, ali da je sve vreme suđenja krivicu za to što povređenom čoveku nije pružena pomoć prebacivao na druge ljude.

- Postavlja se pitanje zašto niste ostali da vidite kako je povređeni čovek. Postupili ste sa umišljajem, a u alkoholisanom stanje u koje ste sami sebe doveli. Iziritirani ste bili nekim postupkom Asanovića prema konobarici, ali smatramo da je motiv bio bezazlen da bi reakcija bila brutalna. U pitanju je i razlika u godinama, da li je Asanović mogao da se brani u odnosu na vašu snagu i mladost - istakla je sudija Mojašević Krstić.

Asanović je pred sudom izjavio da nije imao motiv i nameru da ubije nekog, te da je u kafanu došao da se napije.

- Hteo sam da pijem, a ne da ubijem nekoga, pogotovo ne starijeg čoveka. Žao mi je što sam podigao ruku, pomoć je mogao da pozove bilo ko iz kafane. Žao mi je što niko to nije učinio, Zaključali su objekat i otišli kućama - izjavio je Selimović.

Nesrećni harmonikaš je poslednjih meseci živeo u Prihvatilištu za odrasle jer nije imao novca za kiriju. Bio je poznat kao ulični svirač godinama prvi dočekivao svatove ispred Kuće za venčanje. Živeo je od tog od toga, kao i od bakšiša koji bi mu davali gosti u kafanama u Nišu u koje je svraćao i svirao. Feratov otac, Ćazim Asanović bio je takođe bio muzičar, a ubijen je i opljačkan u oktobru 2001. godine. Razbojnici koji su to učinili do danas nisu pronađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)