SASVIM (NE)OBIČNA SRPSKO FRANCUSKA VEZA: U Galeriji Matice srpske večeras izložba o umetničkm paru Kešljević - Barbeza

J. S.

03. 03. 2023. u 11:06

U GALERIJI Matice srpske, večeras u 20 sati, biće otvorena izložba „Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza”,koja je nedavno bila predstavljena u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Autorka izložbe je Dijana Metlić, a kustos je Nikola Ivanović.

САСВИМ  (НЕ)ОБИЧНА СРПСКО ФРАНЦУСКА ВЕЗА: У Галерији Матице српске вечерас изложба о уметничкм пару Кешљевић - Барбеза

KCS Pariz /Privatna arhiva

Priča je to o dvoje ljudi, Olgi Kešeljević, istoričarki umetnosti sa Cetinja i njenom budućem suprugu Marku Barbeza sa kojim se upoznala u Parizu,a reč je o njihovim sudbinama, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom... Sve zajedno predstavlja osnovni narativ ove postavke, izrasle iz naučne studije „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza”, autorke prof. dr Dijane Metlić,u ediciji Galerije Matice srpske (2020).

Izložbu čin 95 dela srpskih modernista - Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Kešeljević, koja će sada biti predstavljena i kao ilustratorka i grafička dizajnerka radova koji su bili namenjeni farmaceutskoj kompaniji Marka Barbeza, velikog ljubitelj književnosti i umetnosti, i vlasnika  izdavačke kuće. Zastupljena su i dela Ivana Tabakovića, Bogdana Šuputa, Peđe Milosavljevića...

Po rečima upravnice GMS dr Tijane Palkovljević - Bugarski, ideja za ovu izložbu nastala je pre pet godina kada je pripremana postavka o intimizmu i kada je Dijana Metlić pred slikom Bogdana Šuputa „Kafana u Parizu” u Galeriji Matice srpske, ostala zatečena sa dva ženska portreta,  te se zainteresovala za te dve dve žene koje opušteno ispijaju piće u jednom francuskom restoranu.

-Iz tog njenog interesovanja 2020. nastala je knjiga.Prošle godine prvi put predstavili smo tu izložbu SKC u Parizu u jednoj manjoj formi, a evo sad smo je preneli u ovaj naš prostor, nadopunili  još nekim eksponatima i opet stvorili jedno novo delo - istakla je je Palkovljević- Bugarski.

Izložba je upriličena u okviru Meseca frankofonije, kroz saradnju GMS sa Francuskim institutom u Novom Sadu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!