NAGRADA „STEVAN SREMAC“ DUŠANU POP ĐURĐEVU: Jednoglasna odluka žirija u Elemiru

R. Š.

26. 06. 2023. u 16:38

Žiri za dodelu književne nagrade „Stevan Sremac- Bal u Elemiru” doneo je odluku da prvu nagradu za najbolje humoristično-satirično ostvarenje dodeli Dušanu Pop Đurđevu iz Novog Sada za kratke priče pod zajedničkim naslovom „Dekamoron iliti deset debilnih priča”.

НАГРАДА „СТЕВАН СРЕМАЦ“ ДУШАНУ ПОП ЂУРЂЕВУ: Једногласна одлука жирија у Елемиру

Foto: BKC

Druga nagrada pripala je aforističarki Bojani Dančetović iz Beograda, dok je treću nagradu zaslužio pesnik Uroš Pavlov iz Novog Sada.

- U ciklusu od deset mini-priča objedinjenih pod naslovom „Dekamoron iliti deset debilnih priča” Pop D. Đurđev, u cilju postizanja satiričnog efekta, demonstrira izuzetnu veštinu poigravanja jezikom. Njegov kalamburski jezik u prvom redu dekonstruiše bajke i basne iz književne starine, dajući im neočekivan obrt, poentu i efekat, a tipični primeri su urnebesna minijatura o mitu o Iksionu ili apokrif o holandskom matematičaru Ludolfu van Cojlenu. Kroz priče Popa D. Đurđeva promiču još i Đepeto, Zvjezdočkin, Bik Koji Sedi, Tom Džons, vuk i lisica, patuljci Slinakvo i Srećko i svi oni bivaju akteri komičnih situacija i neočekivanih radnji koje se odigravaju isključivo u jeziku koji u ovim prozama ima tri funkcije: kao piščev materijal, kao njegova alatka, ali i kao glavni lik sličan onima iz dosetki i paradoksa braće Marks – obrazložio je žiri koji su činili Uglješa Šajtinac (predsednik) i članovi Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin.

Foto: BKC

Žiri za dodelu nagrade "Stevan Sremac"_sleva: Tešin, Blanuša i Šajtinac

Oni su doneli jednoglasnu odluku o prvoj nagradi i odlučili da pohvale priče „Izuzetno prilagodljiva vrsta čija se brojnost povećava“ Dragane Mokan iz Beograda, „Pričaj sa mnom!“ Tihane Tice iz Beograda i „Dežurni krivci” Dragana Vasića iz Kikinde.

Konkurs za nagradu „Stevan Sremac- Bal u Elemiru” realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra, u okviru manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2023”. Uručenje nagrada je 1. jula, u 19 sati, u Mesnoj zajednici u Elemiru. Tada će se održati i književno veče-portert pesnika Nenada Šaponje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)