KULTURNA BAŠTINA NA RAMENIMA: Izložba-instalacija u Italijanskom kulturnom centru dočarava stare mediteranske praznike

B.Subašić

07. 03. 2024. u 12:20

Manifestacija se organizuje po treći put nakon postavki u Centru za mir u Vitlejemu i u Baroknoj kapeli Ambasade Italije u Pragu

КУЛТУРНА БАШТИНА НА РАМЕНИМА: Изложба-инсталација у Италијанском културном центру  дочарава старе медитеранске празнике

IIC Belgrado

U petak, 8. marta u 18.00 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu održaće se izložba-instalacija "Machines for Peace - Strukture za mir", koju realizuje umetnička organizacija Mreža proslava velikih italijanskih struktura nošenih na ramenima.

Izložba se održava u glavnom gradu Srbije u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i kroz slike, zvukove, boje i sugestivnost dočarava četiri praznika koji se svrstavaju u najstarije proslave mediteranske tradicije: Prenošenje strukture Svete Roze u Viterbu, Varija u Palmiju, Silazak svećnjaka u Sasariju i Festival ljiljana u Noli.

Mreža koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine od 2013. godine, biće predstavljena 8. marta u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, a njena izložba realizovana je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i pod pokroviteljstvom ministarstva, Nacionalne komisije Italije za UNESKO, Ambasade Italije u Beogradu, opština, nadbiskubija i biskupija Viterba, Sasarija, Nole i Palmija.

IIC Belgrado

Izložbu je načinjena prema ideji, projektu i naučnoj koordinaciji Patricije Nardi. Reč je o postavci vizuelne savremene umetnosti koja putem filmova "Nasleđe na ramenima" i "Naše beskonačno i neizvesno vreme", režisera i etnomuzikologa Frančeska de Melisa, govori o tradiciji i emocijama u vizuelnom delu u stalnom dijalogu sa "materijalnošću" proslava, preko raskošnih kostima zajednica i preko jedne od glava-skulptura projekta "Simulakrum" Đuzepea Fate.

Tokom manifestacije biće organizovan i razgovor sa prof. Đorđom Andrijanom sa Venecijanskog internacionalnog univerziteta (VIU), na temu kulturne diplomatije, sa ciljem stvaranja mreže razmene i popularizacije kako Uneskove baštine, tako i Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa iz 2003. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku