STRAHOVI GENERACIJE STASALE DEVEDESETIH: "Onomatopeja pucanja" Žarka Aleksića u Salonu Muzeja grada Beograda

M.A.K.

27. 03. 2024. u 16:58

SAMOSTALNA izložba Žarka Aleksića, dobitnika Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2020. biće otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda, od 29. marta do 5. aprila.

СТРАХОВИ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТАСАЛЕ ДЕВЕДЕСЕТИХ: Ономатопеја пуцања  Жарка Алексића у Салону Музеја града Београда

Foto promo

Pod imenom "Onomatopeja pucanja" ova ambijentalno zvučna instalacija je nastavak umetničko istrazivačkog projekta "Režim snova", kojim se autor upustio u ispitivanje toga kako medijske slike utiču na naša mentalana stanja. Sam naziv projekta upućuje sa jedne strane na doslovno podražavanje pucanja iz vatrenog oružja, a sa druge strane na metaforu psihičkog stanja.

Fokus rada je na iskustvu generacija koje su stasavale devedestih, nedovoljno starih da učestvuju u ratu, ali dovoljno svesnih da budu izložene sistematskom strahu. Toj generaciji pripada i umetnik, rođen 1985. godine u Knjaževacu. Do sada se iskazao kroz više različitih medija integrišuci- fotografiju, video, instalaciju i performativnost. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Trenutno predaje na Odseku za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN OTKRIO KO JE RUSIMA FAVORIT NA AMERIČKIM IZBORIMA: Ako se tako zarazno smeje...