"GUŽVANE" I DRUGE SLIKE: Uvid u opus Miodraga Ristića u Kući legata

M. Kralj

29. 05. 2024. u 20:03

RETROSPEKTIVA Miodraga Ristića, pod imenom "Slika u prostoru, prostor u slici", biće otvorena u četvrtak 30. maja u 19 časova u Kuću legata.

ГУЖВАНЕ И ДРУГЕ СЛИКЕ: Увид у опус Миодрага Ристића у Кући легата

Foto A.Prilinčević

Ovaj umetnik rođen u Sarajevu 1952. godine, koji je završio beogradski Fakultet likovnih umetnosti do sada je imao 15 samostalnih i učestvovao na više od 50 grupnih izložbi.

- "Izgužvani" aliminijum je njegova podloga za rad, reljef bez rama, metalna masa u prostoru, oblikovana u formu slike za zid - primećuje u tekstu koji prati postavku istoričarka umetnosti Dragica Vuković. Na toj podlozi Ristić radi svoj eksperiment sa bojom, ispituje materijal i nastale površine. Način na koji nanosi boju je raznolik: špricanjem, polivanjem, ispitivanjima međusobnih komplementarnosti bojenih površina, najčešće osnovnih boja, toplih i hladnih, a ponekad površinu peskira.

Za istoričarku umetnosti Oliveru Vukotić, Ristićeva najranija slikarska ostvarenja, koje zove "gužvane slike", opštim utiskom asociraju na prizore akcionog slikarstva:

-Uzburkana ravan dela i naneti bojeni mlazevi metafora su kretanja koji je kontinuum u celokupom Ristićevom opusu. Njegovo opredmećenje u ovim oprostorenim slikama, ili kasnije nastalim radovima,je u svakom elementu koji čini ekpresiju dela: gestu, boji, linearnim teksturama, fakturi podloge...- zaključuje Vukotićeva.

Izložba će trajati do 30. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio