"TIŠMINA" NAGRADA ZA SESIL : Dodeljeno prestižno Međunarodno književno priznanje

J. S.

06. 06. 2024. u 14:47

KNjIŽEVNICA, esejistkinja, prevodilac i novinarka iz Francuske, Sesil Vajsbort, laureat je ovogodišnje Međunarodne književne nagrade „Aleksandar Tišma" koju dodeljuje istoimena fondacija iz Novog Sada.

ТИШМИНА НАГРАДА ЗА СЕСИЛ :  Додељено престижно  Међународно књижевно признање

Foto : Fondacija "Aleksandar Tišma"

Odluku je doneo žiri u sastavu: Ilma Rakuza ( predsednica, Švajcarska), Karl-Markus Gaus ( Austrija), Vladislava Gordić Petković (Srbija), Matijas Enar (, Francuska) i Laslo Marton (, Mađarska)

Sesil Vajsbrot  rođena je 1954. godine kao dete poljsko-jevrejskih roditelja u Parizu, gde i danas živi. Njen deda je stradao u Holokaustu. Stvorila je obimno i cenjeno delo kako u Francuskoj, tako i u inostranstvu. Većina njenih eseja i nekoliko romana, poput "Izdaje( ( 1997), Memorijala ( 2005) ili Totalnog pomračenja ( 2014) tematizuju Holokaust i tišinu generacija o traumatičnim događajima iz prošlosti – u Francuskoj  i u Nemačkoj.

Za roman Nevermore u prevodu na nemački jezik dobila je Lajpcišku književnu nagradu (2022) i Nagradu „Knjiga godine" (2024). Dobitnica je i Nagrade Berlinske akademije za književnost i umetnost (2016).Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma" dobila je za celokupni književni opus.Članica je Nemačke akademije za jezik i književnost.Prethodni laureati  ove nagrade su Laslo Darvaši (2019) i David Albahari (2022).

Fondacija „Aleksandar Tišma” osnovana je u avgustu 2016. Misija Fondacije je afirmacija, popularizacija i proučavanje dela i ličnosti književnika i akademika Aleksandra Tišme. Jedna od osnovnih aktivnosti Fondacije je dodela Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima