BEOGRAD IPAK NEĆE DISATI ALBANSKI: Jeton Neziraj napravio "performans" o saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu

V.STRUGAR

05. 07. 2024. u 10:53

MEDIJSKA bomba Jetona Neziraja, dramskog pisca, scenariste i direktora pozorišta Kendra Multimedija iz Prištine juče je na nekim adresama pogodila cilj: objavili su detaljni plan saradnje sa Narodnim pozorištem u Beogradu. "Ugledni prištinski kulturni poslenik" neke srpske medije svesno je zaobišao, možda pretpostavljajući da se neće tako lako zakačiti za njegovo "zvanično saopštenje", dok su u skladu sa profesijom, pojedini srpski mediji pokušali da čuju drugu stranu i provere Nezirajeve tvrdnje pre objavljivanja.

БЕОГРАД ИПАК НЕЋЕ ДИСАТИ АЛБАНСКИ: Јетон Незирај направио перформанс о сарадњи са Народним позориштем у Београду

Tošo Borković

Naime, prvo na društvenim mrežama, a potom i direktnim saopštenjem oglasio se Neziraj, sa informacijom da je sa našim nacionalnim teatrom potpisao 2.jula, "daleko od očiju javnosti", Memorandum o saradnji, kao i organizaciju "Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu". Najavio je i termin (mogući 29.novembar kao nekadašnji Dan Republike), kada će "tri dana zaredom Beograd disati albanski".

Neziraj je otišao i korak dalje, citirajući Svetislava Goncića, direktora Narodnog pozorišta, navodeći "njegovu" izjavu istim povodom: "Svestan sam kulturne i političke težine koju ima ovaj poduhvat, ali sam spreman da snosim posledice. Krajnje je vreme da naše dve zemlje okrenu pogled ka budućnosti, a ovo otvaranje vrata za pozorišnu scenu susedne zemlje predstavlja najcivilizovaniji mogući čin".

Očigledno smišljena provokacija trebalo je da izazove buru reakcija (i to sa različitih srpskih političkih stanovišta), posle zabrane festivala "Mirdita, dobar dan". To se, ipak, nije desilo, mada su neki požurili da informaciju plasiraju bez proveravanja činjenica. U međuvremenu, povukli su je sa interneta svi koji su je lakoverno pustili u javni prostor. Narodno pozorište nije se oglasilo nikakakvim pisanim saopštenjem, ali je direktor Marketinga ove kuće Zdenka Milanović u izjavi za naš list odlučno negirala ceo događaj:

- Niti stojimo iza ovog saopštenja niti ono odgovara istini. Sa tim nemamo nikave veze. Nije se desio bilo kakav susret, razgovar, a kamoli potpisivanje ugovora. O svemu ovome i sami smo prvi put čuli iz medija.

Najavljen i "program"

IZMEĐU ostalog, Neziraj je govorio i o konkretnim naslovima koji će biti viđeni na sceni nacionalnog teatra. To su "Handke projekat", predstava mladih srpskih glumaca pod nazivom "Banjska - naš ponos", a za ovu priliku pomenuo je i praizvedbu predstava o "svim vrednim Albancima koji su nekad sekli drva za zimski ogrev"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PONAVLJA SE ČETVRTFINALE EURO 2024?! Neverovatna frka na Evropskom prvenstvu u fudbalu!