DNEVNIK IZ ITALIJE UROŠA PREDIĆA: Predavanje dr Snežane Mišić u kraljevačkom Narodnom muzeju

G. ĆIROVIĆ

03. 09. 2024. u 11:23

U okviru izložbe „Inspirisani Italijom“, u Narodnom muzeju u Kraljevu, u četvrtak će, sa početkom u 19 sati, biti održano predavanje „La grande belezza”: Dnevnik iz Italije Uroša Predića” istoričara umetnosti dr Snežane Mišić, muzejske savetnice i zamenice upravnice Galerije Matice srpske.

ДНЕВНИК ИЗ ИТАЛИЈЕ УРОША ПРЕДИЋА: Предавање др Снежане Мишић у краљевачком Народном музеју

Narodni muzej Kraljevo

Sa obiljem podataka, Predićev „Dnevnik” predstavlja dragoceni dokument iz kojeg se vidi umetnikov odnos prema evropskoj umetnosti, njegovo mišljenje o istorijskim ličnostima ali i ljudima koje je sretao, zanimljive i često oštre opaske i primedbe na pojedine situacije.

Kako se navodi u najavi, ajdetaljniji opis svog italijanskog „hodočašća“ ostavio nam je Uroš Predić u „Dnevniku iz Italije” koji je svakodnevno vodio tokom 35 dana, od 8. aprila do 13. maja 1909. godine. „Dnevnik” prati boravak u Rimu u kojem se, pored Firence, najduže zadržao, obilazeći Pizu, Padovu, Orvijeto, Sijenu, da bi usled iznenadne bolesti bio primoran da ga prekine i završi u Veneciji. Na putovanje je krenuo kao već formiran umetnik sa izgrađenim estetskim pogledima i određenim shvatanjima, što je uslovilo njegov doživljaj Italije i onoga što je video.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)