VELIKA GLUMICA ČAROBNOG DARA I SNAŽNE EMOCIJE: Prijatelji i kolege oprostili se u Narodnom pozorištu od prvakinje kuće Radmile Živković

V.STRUGAR

24. 09. 2024. u 15:39

DUGIM aplauzom, s puno emocija, oprostilo se juče Narodno pozorište od svoje prvakinje Radmile Živković na čijoj sceni je ostvarila i ostavila za istoriju kuće mnoge bravurozne uloge, gusto ispisujući stranice nacionalnog teatra u poslednje četiri decenije.

ВЕЛИКА ГЛУМИЦА ЧАРОБНОГ ДАРА И СНАЖНЕ ЕМОЦИЈЕ: Пријатељи и колеге опростили се у Народном позоришту од првакиње куће Радмиле Живковић

foto N.Skenderija

Kao već afirmisana glumica, 1984. postala je stalni član dramskog ansambla i neke od svojih najboljih uloga imala u predstavama "Razvojni put Bore Šnajdera", "Čuješ li mama moj vapaj", "Stanje šoka", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Koštana", "Dr", "Bahanatkinje", "Ožalošćena porodica", "Nečista krv", "Magbet"...

- Čaroban dar, nepresušna kreativnost, snažna emocija i dramska snaga, kao i njena harizmatična autentičnost, čine Radmilu Živković sigurno jednom od najznačajnijih srpskih glumica, koja je svojim stvaralaštvom trajno obeležila pozorišnu i filmsku umetnost kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog veka - rekao je na početku komemoracije Svetislav Goncić, upravnik Narodnog pozorišta. - Njeno svetlo nikada se nije ugasilo, nikada trepnulo u sumnji pred mrakom. Njena najveća snaga je bila istina, beskompromisna i snažna, koja je izuzetnoj kreativnosti davala težinu i jedinstven glumački izraz koji se, jednostavno, ne može naučiti. To, ili imaš ili nemaš.

foto n.Skenderija

Ćerka Bojana Bambić sa ocem Predragom, ministri Nikola Selaković i Ivica Dačić

Glumci i umetnici

U GLEDALIŠTU nacionalnog teatra komemoraciji su prisustvovali prijatelji, kolege i mnogobrojni saradnici koji su s preminulom glumicom delili scenu prethodnih decenija: Tanja Bošković, Radoslav Zelenović, Ljiljana Mrkić Popović, Dragana Varagić, nela Mihajlović, Aleksandar Srećković, Igor Đorđević, Pavle Jerinić, Gordana Goncić, Tamara Vučković, Bojana Stefanović, Zlatija Ocokoljić, Saša Gabrić, Vladimir Petričević, Ivana Šćepanović, Dejana Miladinović i drugi.

Ministar kulture Nikola Selaković, opraštajući se od naše velike glumice istakao je da nama ostaje da razmišljamo o tome koliko smo joj za života pokazali zahvalnost za ono što je radila i čemu je posvetila život:

- Neverovatna je količina žara s kojom je ova žena svetlih očiju, velikog dostojanstva i otmenosti, a opet, izrazitog temperamenta, radila svoj posao. Ako imam prostora i za neki lični utisak, pamtiću je i po tome koliko je i najmanjom, sporednom ulogom znala da baci u senku glavne junake predstava, filmova i tv serija. Neko bi rekao da je srpsko glumište izgubilo mnogo. To je samo trenutak. Naše pozorište i kultura mnogo su dobili. Jer, to što je ona činila i pokazala ne može niko da nam oduzme.

foto N.Skenderija

Svetislav Goncić, upravnik Narodnog pozorišta

Za Radmilu Živković ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića vezivale su i porodične veze, tako da je više od trideset godina s njom i privatno bio u bliskom kontaktu:

- Kada sam je upoznao već je bila legenda u svojoj profesiji. Od prvih glumačkih trenutaka nametnula se svojim talentom. Nagrađivana je najuglednijim priznanjima ove zemlje uključujući i Sretenjski orden drugog stepena. Bila je treća dobitnica nagrade "Žanka Stokić", a poslednje priznanje pripalo joj je ove godine - Nušićeva nagrada za životno delo. Oduvek je plenila svojom pojavom i nastupom, žena izuzetne lepote i dara, duhovita, često bez dlake na jeziku, direktna i otvorena. Te vrline, možda, više i nisu tako na ceni,ali ona ih se držala dostojanstveno i bez izuzetka. Bila je svoja, znala je da javno govori protiv prostote i šunda. Radine uloge ostaće u glumačkom holu besmrtnosti, a njen lik urezan u pamćenje miliona građana.

Povodom smrti naše velike glumice matičnoj kući stigli su mnogobrajni telegrami sa izjavom saučešća iz drugih srpskih pozorišta,pa i iz čuvenog Dramatena - čiju je publiku osvojila "na mah" svojom furioznom Živkom Ministarkom, u režiji Jagoša Markovića.

Nezaboravne uloge

TEK što je diplomirala ( u klasi profesora Predraga Bajčetića) dar Radmnile Živković već je bio prepoznat: U Ateljeu 212 igra Jagodu u predstavi "Čudo u Šarganu", u režiji Mire Trailović. Zapažene role ostvarila je i na drugim pozorišnim scenama, istovremeno gradeći karijeru na filmu u televiziji i na filmu i televiziji. "Hajdučka vremena", "Kvar", "Drugarčine", "Petrijin venac", "Splav meduze", "Poseban tretman", "Sok od šljiva", "Variola vera", "Još ovaj put", "O pokojniku sve najlepše", "Zona Tamfirova" - samo su neke od nezaboravnih uloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)