OKOTBARAC IZ TRI UGLA: Otvaranje jubilarnog 60. izdanja tradicionalne likovne smotre 20. oktobra

M.A.K.

30. 09. 2024. u 20:56

TRI međunarodna kustoska tima angažovana su da osmisle koncepciju jubilarnog 60. Oktobarskog salona, koji će svečano biti otvoren na Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobra.

ОКОТБАРАЦ ИЗ ТРИ УГЛА: Отварање јубиларног 60. издања традиционалне ликовне смотре 20. октобра

Foto promo

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog bijenala, koje će se do 1. decembra, odvijati u organizaciji Kulturnog centra Beograda, glasi: "Šta ostaje? / What's left?"

Tako koncept ove međunarodne izložbe postavlja pitanja: Gde je i šta je prostor za umetnost i umetnike, šta ostaje nakon što se napuste izlagački prostori, šta donose velike manifestacije i šta ostaje posle njih, šta ostaje - posle svih susreta? Umetnika sa umetnicima, umetnosti sa publikom, međunarodnih i domaćih kustosa, prostora sa umetničkim radovima?

A odgovore na njih, sa umetnicima su potražili "kustoski dvojci": Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti u Bolonji, i Dobrila Denegri, istoričarka umetnosti, Matju Lelijevr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, i Maja Kolarić, direkto Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Lina Džuverović, viši predavač na Čelsi koledžu za umetnosti Univerziteta umetnosti u Londonu, i Emilija Epštajn i Ana Knežević, kustosi u Muzeju afričke umetnosti. Njihove izložbe nose imena "Trag" (Balbi- Denegrijeva), "Nada je disciplina" (Lelijevr - Kolarićeva) i "Estetika susreta" (Džuverovićeva, Epštajnova, Kneževićeva).

Izlagački prostori

UZ tri galerije KCB Oktobarski salon će se odvijati u Paviljonu na Cvetnom trgu, Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, bivšem klubu "Akademija", Galeriji ULUS, Galeriji SULUJ, Salonu Muzeja grada Beograda, Muzeju afričke umetnosti, izlozima Francuskog instituta i javnim prostorima u gradu. Vizuelni identitet Salona, osmislio je profesor Slavimir Stojanović Futro, koji je bio autor i grafičkog rešenja 36. Oktobarskog salona, pre tačno 30 godina.

Ovo izdanje "Oktobarca" se priprema u duhu i sa idejom propitivanja mogućnosti suživota različitih koncepcija, kustoskih i umetničkih pozicija, ističe Zorana Đaković Miniti, članica Odbora Oktobarskog salona i programska direktorka Kulturnog centra Beograda, i između ostalog kaže:

- S obzirom na to da i dalje ne postoji centralni izlagački prostor namenjen za Oktobarski salon, niti je bio dostupan za korišćenje neki od postojećih u Beogradu, galerije Kulturnog centra Beograda biće jedini prostori u kojima će ove tri koncepcije fizički biti najbliže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”