MUZEJU U SMEDEREVU URUČENA NAGRADA ZA MUZEJ GODINE: Smederevski muzej dobitnik nagrade „Mihailo Valtrović“

J. I.

02. 10. 2024. u 10:11

Muzeju u Smederevu na svečanoj skupštini Muzejskog društva Srbije uručena je najprestižnija nagrada „Mihailo Valtrović“ za muzej godine.

МУЗЕЈУ У СМЕДЕРЕВУ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА МУЗЕЈ ГОДИНЕ: Смедеревски музеј добитник награде „Михаило Валтровић“

Muzej u Smederevu

Vrednujući dosadašnji rad i naročito postignuća tokom 2023. godine komisija za dodeljivanje nagrada je ocenila da je smederevski muzej svojim programima i sveukupnim radom opravdao epitet muzeja godine, saopštili su iz muzeja.

-Ova nagrada je kruna rada i ogromna radost za kolektiv smederevskog muzeja koji je u proteklom periodu mudro planirao i posvećeno realizovao svoje programe. Istovremeno ovo priznanje je važan podstrek u budućem radu, kaže direktorka Muzeja u Smederevu Tatjana Gačpar.

Smederevski muzej je ustanova kulture sa 74-godišnjom tradicijom uspešnog rada i delovanja na čuvanju i popularisanju pokretne kulturne baštine u smederevskom kraju.

U 2023. godini posebno su se istakli projekat „Festival prirodnjačkog filma“, koji predstavlja prvi festival ovog tipa u Srbiji. Izuzetan poduhvat Muzeja predstavlja i izrada aplikacije za mobilne uređaje „Muzej u Smederevu“, koja je nastala kao rezultat projekta „Digitalizacija kulturne baštine smederevskog kraja“. Projekat je realizovao Muzej u Smederevu u saradnji sa Matematičkim institutom SANU.

U okviru izložbene delatnosti realizovano je sedam izložbi od kojih su posebno bile zapažene izložbe: „Put na Istok kralja Milana Obrenovića: hadžiluk i kultura Orijenta na srpskom dvoru“ i „Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića“. Pored pomenutih, zapažene su i izložba savremene umetnice Lane Vasiljević „Sinhronicitet/Monougao2“. 

 Povodom Dana Muzeja u Smederevu je otvorena i gostujuća umetnička i edukativna izložba „Kako pamtimo vladare“ iz Narodnog muzeja Srbije. „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ je izložba svečano otvorena u okviru tradicionalne manifestacije Smederevska jesen kao rezultat međunarodne saradnje sa Ambasadom Meksika. Pored ove još jedna međunarodna izložba je obeležila prethodnu godinu, a to je „13. Međunarodni salon umetničke fotografije – Smederevo 2023“. Pored svega navedenog, u 2023. godini organizovane su i brojne edukativne radionice, predavanja, promocije i koncerti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)