NOVA ZGRADA ZA MUZEJ NIKOLE TESLE: Raspisan konkurs za rekonstrukciju "Jugošpeda"

M.A.K.

07. 10. 2024. u 17:35

ZGRADA nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznatoj i kao zgrada "Jugošpeda", na Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu na vodi, namenjena je Muzeju Nikole Tesle, a kompanija Belgrade Waterfront raspisala je konkurs kojim se traži najbolje arhitektonsko rešenje za privođenje nameni prve fabrike u Srbiji podignute posle Prvog svetskog rata 1924.

НОВА ЗГРАДА ЗА МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Расписан конкурс за реконструкцију Југошпеда

Foto arhiva Novosti

Zgrada se nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata, i kao spomenik kulture pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Njena adaptacija bi trebalo da bude prilagođena potrebama muzeja. Na ovom međunarodnom konkursu, koji će biti otvoren do 17. decembra se traži rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata naše industrijske arhitekture i kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku, posvećenu jednom od najvećih pronalazača modernog doba. Pobednik će biti proglašen najkasnije do 31. decembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Pravovremeno lečenje slabovidosti kod dece uspešno u 98 odsto slučajeva: Dr Aleksandra Radojičić deli ključne savete kako prepoznati probleme