PERI ZUPCU „PEČAT“ ZA ŽIVOTNO DELO : Proglašeni dobitnici nagrade Brankovog kola

J. S.

14. 10. 2024. u 15:25

IZUZETNA nagrada Brankovog kola za ukupno delo „Pečat varoši Sremskokarlovačke“ od ove godine dodeljuje se po prvi put a njen prvi laureat je pesnik Pero Zubac.

ПЕРИ ЗУПЦУ „ПЕЧАТ“ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО : Проглашени  добитници   награде Бранковог кола

Foto Arhiv Vojvodine

Kako je obrazložio žiri Brankovog kola (Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Andrej Jelić Mariokov), Zubac je objavio više od pedeset knjiga poezije i preko dvadeset za decu,a sastavio je i dvadesetak antologija. Novoustanovljena izuzetna nagrada za životno delo pripala mu je povodom objavljenih izabranih pesama u pet knjiga (Arhiv Vojvodine, Novi Sad, 2024), odnosno za ukupan pesnički opus.

- Izuzetna nagrada Brankovog kola dodeljuje se i zbog nezaboravne uloge dvadesetdvogodišnjeg Pere Zupca kao osnivača nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ (1967) u novosadskom studentskom listu „Indeks“. -naveo je žiri koji je odluku doneo jednoglasno.

Ovo priznanje dodeljuje se u u godini u kojoj se nizom manifestacija obeležava 200 godina od rođenja velikog srpskog liričara Branka Radičevića.

Istovremeno, dobitnici „Pečata“ za najbolje knjige dodeljene su - Todoru Bjelkiću („Ishodišta i zalazišta“,Srpska čitaonica, Irig, 2023), Valentini Milačić(„Pesma na žici“,Besjeda, Banjaluka, 2024), Damiru Maleševu( „Pravo značenje duše“,Kovači kulture, Novi Sad, 2024) Igoru Miroviću („U lavirintu“ Laguna, Beograd, 2024), Milici Bakrač( „Hranitelj ptica“,KCV „Miloš Crnjanski“, Novi Sad, 2023), Barbari Novaković (Najduža molitva“,Poetikum, Kraljevo, 2024) i Miletu Lisici („Novembar će završiti pesmu“,Grafid, Banjaluka, 2023).


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu