RETKI BISERI NAŠE UMETNOSTI: Izložba "Remek-dela srpskih kolekcionara", u galeriji Narodne banke Srbije (FOTO)

M.Kralj

16. 10. 2024. u 14:41

KAKAV je i koliki značaj u očuvanju nacionalnog kulturnog blaga ljubitelja umetnosti koji stvaraju sopstvene zbirke domaćih likovnih autora, trebalo bi da predstavi izložba "Remek-dela srpskih kolekcionara", koja će u sredu, 16. oktobra, u 19 časova, biti otvorena u galeriji Narodne banke Srbije (Nemanjina 17, ulaz iz Ulice Svetozara Markovića).

РЕТКИ БИСЕРИ НАШЕ УМЕТНОСТИ: Изложба Ремек-дела српских колекционара,  у галерији Народне банке Србије (ФОТО)

Mađioničari su strašno pobožni, Bogoljub Bob Jovanović, Foto privatna arhiva

Ova postavka, čiji je kustos arhitekta Slobodan Maldini, inače dugogodišnji kolumnista "Novosti", posetiocima će pružiti uvid u dela najvažnijih likovnih autora druge polovine 20. veka, prikazati razvoj umetničkog izraza u Srbiji tokom tog perioda i rasvetliti upravo ulogu kolekcionara u očuvanju i promociji vizuelnog stvaralaštva.

"Najveći umetnik posle Tita"

U DELU posvećenom epohi postmodernizma, posebno avangardnim umetnicima su radovi umetnika-konceptualista Slobodana Ere Milivojevića, Neše Paripovića i Gergelja Urkoma. Ali i Raše Todosijevića, provokativnog umetnika koji se ironično referisao kao "najveći umetnik posle Tita", čiji radovi su preispitivali političke i društvene strukture. Biće izložena i dela Zorana Grebenarovića i Saše Markovića Mikroba.

- U vremenu krajem dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka, kada su umetnici bili prepušteni sami sebi, kolekcionari su pokazali da umetnost, čak i kada nije prepoznata ni priznata od institucija, može opstati i pronaći put do javnosti - ističe Maldini. - Ova galerijska postavka je svojevrstan omaž tom doprinosu, ali i podsećanje na neophodnost sistemske brige o umetnosti u cilju očuvanja kulturnog identiteta zemlje.

Foto privatna arhiva

Dvoglavi konj, Ilija Bašičević Bosilj

Izložba sadrži dela srpskog slikarstva i vajarstva koja su nastala u periodu od 1950. do 1990. godine, od kojih mnoga nikada ranije nisu javno prezentovana, za koje Maldini kaže kako su retki biseri srpske umetnosti. Među njima iz posleratne epohe poseban značaj imaju radovi Petra Lubarde, čija platna označavaju prelaz ka modernom, ali i za to vreme avangardni radovi pripadnika Zadarske grupe Petra Omčikusa, koja su rušila granice tadašnjih konvencija.

Foto privatna arhiva

SAedma decenija Đorđe Ivačković

- Parisko slikarstvo Đorđa Ivačkovića nudi uvid u evropske tokove umetnosti, dok crteži Ilije Bašičevića Bosilja, nastali tokom njegovih napora da, neshvaćen, pred komisijom u Zagrebu dokaže svoje autorsko umeće, svedoče o posebnosti njegovog stvaralačkog puta i borbi za lično priznanje - objašnjava autor izložbe. - Dela Mladena Josića i Leonida Šejke, osnivača grupe Mediala, predstavljaju individualističke pristupe koji su obeležili savremenu srpsku umetnost, dok su ekspresionistički potezi Igora Vasiljeva pokazatelji unutrašnjih nemira i emocija izraženih kroz intenzivnu koloristiku i gestualnost.

Doprinos u kriznom vremenu

Foto privatna arhiva

Enformel, Petar Omčikus

SLIKE, crteži i skulpture, koje je Slobodan Maldini odabrao da predstavi su iz kolekcije "Trajković", kao i dela kolekcionara Andrejevića, Stojanovića, porodice Vujasinović i drugih. U vreme kada nije bilo nikakvog državnog otkupa umetničkih dela, oni su dali poseban doprinos očuvanju kulturnog identiteta zemlje:

- Dok su javne institucije bile neaktivne ili nedovoljno zainteresovane, kolekcionari su preuzeli na sebe krupnu odgovornost za očuvanje najvrednijih umetničkih dela - zaključuje Maldini.

Pred posetiocima će se naći i prvi umetnički koraci jedne od najuticajnijih vajarki srpske umetnosti Olge Jevrić, ali i Olge Jančić, koji sadrže inovativne tehnike oblikovanja materijala, nastavlja Maldini:

- Fascinantne crtačke bravure Uroša Toškovića, poznatog po svom energičnom i visceralnom pristupu prati intimni svet u slikama Bogoljuba Jovanovića, kao i izvanredan lirizam prisutan u radovima Mira Glavurtića i Milovana Vidaka. Jedan od krešenda izložbe je ekspresionističko stvaralaštvo nadrealiste Miodraga Dada Đurića.

Foto privatna arhiva

Fudbalska utakmica, Boža Ilić

Deo postavke posvećen apstraktnom slikarstvu sadržaće i dela Miodraga B. Protića, osnivača MSU, kao i nepoznati rad Milete Andrejevića iz njegove njujorške zaostavštine.

Izložbu koju zajednički organizuju Asocijacija srpskih arhitekata i NBS, čiji je likovni urednik i grafički dizajner Sofia Lancoš Maldini, otvoriće profesor Jerko Ješa Denegri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE U ŠAPCU! STRAHINJA PAVLOVIĆ OTVARA MINI-PIČ TEREN U RODNOM GRADU: Štoper Srbije i Milana stiže na Gradski stadion u sredu u 18.30