SPEKTAKL U MADLENIJANUMU: Ansambl Opere Sankt Peterburga izveo operu "Vampir" (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 10. 2024. u 23:33

ANSAMBL Opere Sankt Peterburga izveo je večeras operu "Vampir" nemačkog kompozitora Hajnriha Maršnera, pod dirigentskom palicom Maksima Valjkova, u Madlenijanumu u Beogradu.

СПЕКТАКЛ У МАДЛЕНИЈАНУМУ: Ансамбл Опере Санкт Петербурга извео оперу Вампир (ФОТО)

Foto Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Posetioci Velike scene pozorišta imali su priliku da uživaju u nemačkoj romantičnoj operi prožetoj gotskim motivima čiji je libreto napisao Vilhelm Avgust Volbrik.

Pored toga, prisustvovali su delu kompozitora koji istražuje mračne strane ljudske prirode i produbljuje teme ljubavi, izdaje i iskupljenja.

Kroz izvođenje u dva čina brojni poštovaoci operne umetnosti uživali su u jednom od najboljih dela Maršnera.

Kako je direktor Madlenijanuma Andreja Rackov ranije najavio, gosti iz Sankt Peterburga gostovali su sa čitavom scenografijom i ansamblom koji broji oko 150 umetnika.

Scenografija je dodatno naglasila misterioznu atmosferu u kojoj se nalazi protagonista - vampir Lord Rutven.

Umetnički direktor i osnivač Opere Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov je, najavljujući opersku predstavu, ocenio da je Maršnerova muzika izvanredna.

Pored toga, on je istakao da opera, koju je on režirao, prikazuje sudbinu nesrećnog bića koga je sudbina pretvorila u vampira.

U ovoj operi, čija je svetska premijera održana 1828. godine u Lajpcigu, svakodnevne scene kombinuju se sa zloslutnom fantazijom.

Kostimi su doprineli karakterizaciji likova, a neke od njih tumače Jurij Boršev, Anton Morozov, Olesija Gordejeva, Vladislav Mazankin, Georgij Solagub i Karolina Šapovalova.

Protagonisti su pozdravljeni glasnim višeminutnim aplauzom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE U ŠAPCU! STRAHINJA PAVLOVIĆ OTVARA MINI-PIČ TEREN U RODNOM GRADU: Štoper Srbije i Milana stiže na Gradski stadion u sredu u 18.30