PORODIČNA PRIČA O NOVOM SADU : „Balkanska lepotica“ Andraša Urbana premijerno u SNP

J. S.

17. 10. 2024. u 12:13

TREĆE zajedničko pozorišno ostvarenje romanopica Lasla Vegela i reditelja Andraša Urbana jeste predstava „Balkanska lepotica“ koja će večeras u 19.30 sati biti premijerno izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Repriza je predviđena je za 29.oktobar.

ПОРОДИЧНА ПРИЧА О НОВОМ САДУ : „Балканска лепотица“ Андраша Урбана премијерно у СНП

Foto SNP

U predstavi igraju: Jelena Antonijević, Draginja Voganjac, Jovana Mišković, Mia Simonović Aranđelović, Ivana Pančić Dobrodolac, Anđela Pećinar, Katarina Bradonjić, Dušan Vukašinović, Dimitrije Aranđelović, Marko Savković, Peđa Marjanović, Aljoša Đidić i Danilo Milovanović Vukmanović.

Vegelov istoimeni roman „Balkanska lepotica“ ili „Šlemilovo kopile“ govori o istoriji jedne novosadske porodice koja se preliva iz 20. u 21. vek.Reditelj Urban ističe da to jeste priča o Novom Sadu, gde počinje Balkan a završava se srednja Evropa i gde čovek ceo svoj vek provede na istoj adresi a, za to vreme  promeni četiri ili pet država.

- Predstava se ne bavi prvenstveno istorijom već pokušava da dosegne ljudsku nit raspadnutnog identiteta pokazujući na koji način istorija i događaji melju čoveka na ovim prostorima.Zapravo, postavlja pitanje šta je sa čovekom koji pokušava da opstane kao biće u datom društvu - rekao je reditelj.

Književnik Vegel objasnio je da je "Balkanska lepotica“ jedna velika iluzija te da jedna od poslednjih iluzija jeste pozorište.

- Ona  je freska koja je konačno stigla u svoje rodno mesto. I ona upravo predstavlja jednu iluziju koja će možda samo to i ostati, a možda će i postati nešto više. Ta priča o 20. veku koja govori o našim očevima i dedovima se preliva u 21. vek i postaje priča o nama. Stoga ova predstava nije samo antipod ovog sveta, već se pretvara u priču o našim Glembajevima a na nama je da vidimo kakvi će oni biti.

Glumac Aljoša Đidić smatra da termin „Balkanska lepotica“ ili lepota mnogo govore o našem mentalitetu koji je u svojoj osnovi veoma kontradiktoran jer od silnih kvaliteta koje imamo kao ljudi i koje nasleđujemo od naših predaka i trudimo se da prenesemo na naše nasledinke, u isto vreme veoma lako sami sebe zbog raznih okolnosti, bile one lične ili ne, dovodimo do izopačenosti.

U autorskom timu su - dramaturg Vedrana Božinović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Irena Popović Dragović, koreograf Andreja Kulešević, asistent kostimografa Minja Davidovac i asistent reditelja Vladislav Velkovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MOŽE DA DOĐE SEBI! Endi Rodik u šoku zbog onog što je Novak Đoković rekao