LETOPIS SE PROČUO DO „ISTOČNOG OKSFORDA“: Časopis Matice srpske predstavljen u Indiji (FOTO)

J. SIMIĆ

18. 10. 2024. u 10:19

O SVOJOJ dvestogodišnjici koja se u Srbiji obeležava cele ove godine, Letopis Matice srpske, jedan od najstarijih književnih časopisa na svetu, pročuo se ovih dana i do Indije.

ЛЕТОПИС СЕ ПРОЧУО ДО „ИСТОЧНОГ ОКСФОРДА“: Часопис Матице српске представљен у Индији (ФОТО)

Foto/Privatna arhiva

U sedmomilionskom Puneu, osmom najvećem gradu u Indiji, 14.i 15.oktobra priređena je Međunarodna konferencija „Kultura, vrednosti, etika i svetska poezija“ na kojoj je u svojstvu počasnog gosta učestvovao dr Dragan Stanić,predsednik Matice srpske i ugledni književnik.

Pošto je upoznao domaćine sa izuzetnim jubilejem Letopisa, dr Stanić je Povelju zahvalnosti,kao i knjige iz Matičine edicije, darovao domaćinu dr Džernailu Sing Anandu i predočio mu značaj za srpsku kulturu Letopisa i Matice srpske,naše najstarije institucije književnosti,nauke i kulture.

Podatak da je od Letopisa stariji samo američki The Yale Review kojeg je u Nju Hejvenu 1819.pokrenula grupa protestanata a tek od 1911. promenjena mu je uređivačka koncepcija te je počeo da se bavi književno-naučnom temamtikom, ostavila je veoma upečatljiv utisak na domaćine.

Poezija u rok kompoziciji

POTPREDSEDNICA Međunarodne etičke akademije, srpska književnica i proučavalac književnosti dr Maja Herman Sekulić istakla da je etika od presudne važnosti za opstanak čovečanstva.U pesničkom delu skupa emitovan je umetnički video prilog na kojem je pesmu „Razlog za kišu“ ove srpske pesnikinje, danska grupa „Fortuna“ pretočila u rok kompoziciju.

- Posebno su bili impresionirani fototipskim izdanjem prvog broja Letopisa iz 1824.godine kao i najnovijim brojem iz ove, jubilarne godine.Oba primerka su im poklonjena i ostaće u njihovoj arhivi - rekao je za„Novosti “ dr Stanić.

Pozdravne reči izgovorili su domaćin skupa Prof.dr Arun Andhale,prorektor Univerziteta u Buneu prof dr Sureš Gosavi i predsednik Međunarodne etičke akademije Dr Džernail Sing Anand.

Filozofski pisac i književnik Ananad istakao je da je neophodno utvrditi etički azbučnik po kojem obrazovanje mora od puke informacije da se dovede do samog srca mudrosti i svetlosti.

Ovaj skup proučavalaca književnosti, kulture, etike, filozofije i pesništva organizovali su Univerzitet „Dr Babasaheb Ambetkar“ iz Punea koji se zbog prisustva širokog spektra obrazovnih institucija smatra svojevrsnim Istočnim Oksfordom, i Međunarodna etička Akademija iz Čandigara, s ciljem da se naglasi važnost očuvanja morala u savremenom svetu kao i u poeziji i književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE TOMINDAN: Mnoge kuće slave slavu, a jedno važno verovanje svi treba da ispoštuju