"OTADŽBINA JE VEZA KOJA NAS SPAJA SA LJUDIMA NAŠEG RODA I JEZIKA": Otvoren štand Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

M. N. M.

21. 10. 2024. u 16:55

MINISTAR kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željka Stojičić otvorili su nastup Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

ОТАЏБИНА ЈЕ ВЕЗА КОЈА НАС СПАЈА СА ЉУДИМА НАШЕГ РОДА И ЈЕЗИКА: Отворен штанд Републике Српске на 67. Међународном београдском сајму књига

Mihailo Janjić

Selaković je, izražavajući zadovoljstvo što Republika Srpska četrnaesti put uzastopno predstavlja svoju (impresivnu) izdavačku produkciju na sajmu, istakao da su fraze ostale iza nas i da je kulturna saradnja između dveju država danas zaista onakva kakva bi trebalo da bude - neprestana, da su barijere srušene a grade se mostovi te su najzad ujedinjene kulturom, umetnošću i naukom.

- U organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, pod sloganom "Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika" iz prvog broja Kočićeve "Otadžbine", izdavačka produkcija Republike Srpske i na ovoj manifestaciji knjige i znanja još jednom naglašava značaj negovanja i očuvanja srpskog jezika i pisma, sabornosti i nacionalnog jedinstva kao najstabilnijih oslonaca u trajanju i napretku jednog naroda i države - rekao je Selaković.

Ministarka Stojičić se nadovezala naglasivši je da se suština duhovnog razvoja jednog naroda na najbolji način razume proučavanjem običaja i kulturne tradicije, a upravo te vrednosti uz jezik i veru presudno utiču na stvaranje i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta jedne zajednice. Ona je poručila da nastup Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ukazuje na značaj kulture i pisane reči za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda ma gde živeo, a da o toj nasušnoj potrebi govori celokupno književno delo našeg velikog književnika Petra Kočića.

- Srpski nacionalni identitet se stekao i afirmiše se kroz isticanje pozitivnih vrednosti srpskoga naroda u svim sferama delovanja. Ukoliko pretpostavimo da naciju čine ljudi koji imaju zajedničku istoriju, tradiciju i kulturu zaključujemo da je nacija zapravo nosilac jedne kulture i jednog sistema vrednosti. Srbi kao nacija koja je izborila pravo na sopstvenu državu imaju zaista veličanstvenu kulturu koja je opstala uprkos iskušenjima kroz koja je ovaj narod prolazio kroz istoriju da bi sačuvao svoje najveće vrednosti - veru, jezik i pismo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNA POBEDA: Obradović zna šta je nedostajalo u igri, pa ovo poručio svojim igračima, ali i zadarskoj publici