POČELI BORINI POZORIŠNI DANI: „Slavimo prošlost pozorišta, a gledamo u budućnost“ (FOTO)

J.S - D.R

21. 10. 2024. u 21:08

„SLAVIMO prošlost, gledamo u budućnost“, rečenica iz obraćanja direktorke vranjskog teatra Kristine Janjić – Stojanović na svečanoj akademiji povodom 100 godina pozorišnog života u Vranju, najbolje je opisala veliku svečanost kojom su otvoreni 44. Borini pozorišni dani u Vranju.

ПОЧЕЛИ БОРИНИ ПОЗОРИШНИ ДАНИ: „Славимо прошлост позоришта, а гледамо у будућност“ (ФОТО)

Foto: D.Ristić

Foto: D.Ristić

 

Ove godine festival je počeo drugačije nego do sada, održavanjem svečane akademije povodom stogodišnjice pozorišnog života u Vranju.

Za razliku od nekih prethodnih godina, domaći ansambl na Dan pozorišta 21. oktobra nije izveo premijeru što je bila dosadašnja praksa već su se, u dogovoru sa lokalnom samoupravom opredelili sa varijantu svečane akademije, kako bi ceo kolektiv pozorišta, na stogodišnjicu, učestvovao u svečarskoj atmosferi i obeležavanju značajnog jubileja.

Svemu ovome prethodila je izložba slika Zorana Petrušijevića ZOP-  a koje su svedočanstvo o istoriji pozorišta. Zanimljivo je da je reč o slikama koje su sačuvane i nisu stradale u požaru kada je 2012. godine skoro u potpunosti izgorela zgrada vranjskog teatra.

Dodeljena su i  godišnja i specijalna priznanja za doprinos radu pozorišta Bora Stanković zaposlenima u teatru.

Foto: D.Ristić

 

Nakon svečane akademije pozorišna publika je u prilici da uživa u večeri filmske muzike „Boje noći“ uz brilijantne nastupe Ljiljane Stefanović, Mine Lazarević, Žarka Stefanova, Nataše Radovanović i gostiju.

Već od od sutra  na sceni pozorišta u Vranju počinje takmičarski   deo festivala koji će trajati sve do 27. oktobra, dok će 28. biti održano završno veče i dodela nagrada. Selektovano je šest predstava u takmičarskom programu, dok se jedna igra poslednje večeri u čast nagrađenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOBRO JE ŽENE, SMIRITE SE! Jelena Đoković zavodi red!