CRTEŽ I MALA PLASTIKA NA "BRISANJU": Tradicionalna izložba ULUS-a u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić"

M.A.K.

23. 10. 2024. u 17:42

OD naslovom "Brisanje", u četvrtak, 24. oktobra, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", u 19 časova, otpočeće peto Trijenale crteža i male plastike.

ЦРТЕЖ И МАЛА ПЛАСТИКА НА БРИСАЊУ: Традиционална изложба УЛУС-а у Павиљону Цвијета Зузорић

Foto promo

Koncept ovogodišnje izložbe je da ponudi multiperspektivno sagledavanje primarnih tehnika kao i preispitivanje njihove uloge u polju institucionalizacije savremene umetnosti.

Sam pojam brisanja, koji se nalazi u naslovu, u bliskoj je vezi sa pojmovima- crtanja, iscrtavanja/precrtavanja, obrisa, otiska, tragova, uklanjanja, pročišćavanja, modelovanja, te stoga može biti shvaćen i u kontekstu revidiranjanja funkcije medija, brisanja granica (medija, država, umetničkih i društvenih konvencija), stilske i žanrovske hibridizacije. Kustoskinja i autorka koncepta izložbe je Iva Leković, a uz nju su u selekciji radova učestvovali Miroslav Karić i Milica Ružičić.

Izložba trajati do 20. novembra, a na njoj učenjstvuje više od 60 autora, različitih generacija i poetika. Trijenale crteža i male plastike je tradicionalna manifestacija Udruženja likovnih umetnika Srbije koja se održava od šezdesetih godina prošloga veka. Od svog osnivanja izložba je organizovana kao redovna godišnja manifestacija ULUS-a sve do devedesetih godina, da bi od 1992. godine počela da se organizuje bijenalno, a od 2012. kao trijenale. Ovogodišnje, 5. izdanje Trijenala ujedno obeležava i 45. izdanje manifestacije posvećene primarnim medijima vizuelnog izražavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE PRVA HIV POZITIVNA OSOBA U JUGOSLAVIJI: Član grupe EKV je prema rečima svojih prijatelja živeo i umro kao anđeo