RAZGOVOR O KNJIZI NEBOJŠE MEDOJEVIĆA: Priča o globalizmu

M. N. M.

24. 10. 2024. u 21:49

KRAH elite i države, glasi naslov knjige crnogorskog političara, od juče zvanično i pisca, Nebojše Medojevića, o kojoj su na Sajmu knjiga pored autora govorili i dr Milko Štimac i novinarka Mirjana Bobić Mojsilović.

РАЗГОВОР О КЊИЗИ НЕБОЈШЕ МЕДОЈЕВИЋА:  Прича о глобализму

I. Marinković

Knjiga je to, konstatovao je dvojac gostujućih govornika, pisana prepoznatljivim britkim stilom i jezikom ("Dobro si ti živ, Nebojša!", kako je to dr Štimac primetio). To je svojevrsni kolektivni dnevnik, objasnila je Mojsilovićeva, važan u ovom vremenu kada je zapadna civilizacija zatrovana kakofonijom informacija koja sprečava ljude da pamte ono što je bitno.

- Samo prividno lokalna, po temama i dometu, naizgled samo o Crnoj Gori i poslednje tri-četiri godine, ovo je u stvari globalna priča - o globalizmu. Ona nam govori univerzalnu istinu, jasnu većini probuđenog sveta, istinu o uvek istoj sprezi službi, medija i kriminala - rekla je poznata novinarka i književnica.

Štimac je knjigu opisao kao spoj arhivske građe i memoara, i nazvao ju je koncentratom istine, koji kao i svaka umetnost kreće od pojedinačnog i lokalnog da bi saopštio univerzalno važeće.

Sam Medojević otkrio je da je rušenje Milovog režima, poslednjeg totalitarnog u Evropi, označilo ostvarenje jednog dela njegovog životnog sna - dok na onaj drugi, važniji, još čeka, svestan da je "ili-ili", "DPS ili Crna Gora", te da oboje ne može preživeti, i dodao:

- Tri puta za tri decenije mi promašujemo tranzicione raskrsnice, biramo pogrešne puteve, dok kancer nastao srastanjem države i organizovanog kriminala sve više metastazira. Tranzicija je pitanje elita a ne stanovništva, nije narod taj koji određuje kuda ćemo da idemo, a naše su elite birale pogrešno, nisu bile na odgovarajućem nivou da bi odabrale demokratiju, pravnu državu i vladavinu prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo