MESTO GDE MAGIJA ŽIVI 24 SATA: Galerija Matice srpske 177. rođendan proslavila otvaranjem nove Stalne postavke (FOTO)

J. SIMIĆ

26. 10. 2024. u 20:24

KAKO i dolikuje nacionalnoj ustanovi najvišeg reda, Galerija Matice srpske u Novom Sadu, večeras je u prisustvu brojnih visokih uzvanika i poštovalaca likovne umetnosti, proslavila 177. rođendan otvaranjem veličanstvene nove Stalne postavke koja sadrži 450 remek-dela srpske umetnosti.

МЕСТО ГДЕ МАГИЈА  ЖИВИ 24 САТА: Галерија Матице српске 177. рођендан прославила отварањем нове Сталне поставке (ФОТО)

Foto.Martin Candir /Privatna arhiva

Spektakularan umetnički događaj započeo je svečanom sednicom i pozdravnom rečju  prof.dr Dragana Stanića, predsednika Matice srpske, koji je podsetio da je Matica,čedo naših predaka, u Pešti osnovano 1826. godine, a samo 21 godinu docnije pod svojim krovom utemeljila je i Galeriju. Kompletno  književno i umetničko blago parobrodom je 1864.preseljeno u Novi Sad (Srpsku Atinu).

Prigodnom besedom, u svoje i u ime ministra kulture Nikole Selakovića,predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je novu stalnu postavku Galerije Matice srpske.

- Ovo je važan dan za ustanovu koja bezmalo 180 godina čuva i neguje neprocenjivo kulturno nasleđe i u isto vreme kontinuirano podiže lestvicu kada je reč o dostizanju najviših muzeoloških standarda. Zahvaljujući tome, ovo nije samo izložbeni prostor gde brojni posetioci uživaju u remek-delima srpske umetnosti, već i mesto na kome magija kulture živi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji - kazala je Gojkovićeva.

Naglasila je, zatim, da su ustanove dugog trajanja, kao što je Matica srpska, očuvale renome dobrim delom i zbog toga što su uvek dosledno i predano obeležavale svoje godišnjice i jubileje posvećeno ostavljajući trag u vremenu.

- Stalne postavke umetničkih muzeja autentična su slika nacionalnog i kulturnog identiteta i  najbolji reprezenti vrednosti i osobenosti naroda kome pripadaju, njegove istorije, stilskih i tematskih opredeljenja jedne kulture i njenih veza s drugim kulturama - rekla je predsednica Pokrajinske vlade ističući i ponos što je kao ministar kulture bila u prilici da podrži  projekat Nove stalne postavke i doprinese njenoj realizaciji.

U pozdravnoj reči na platou ispred Galerije Matice srpske upravnica dr Tijana Palkovljević Bugarski i prof.dr Nikola Krstović, istoričar umetnosti govorili su o dvogodišnjem nastajanju nove stalne postavke naslovljene  „Revizija kolekcije Galerije Matice srpske“ koja suptilno balansira između tradicionalnih galerijskih pristupa i inovativnih koncepta.

Iz bogate kolekcije GMS koja čuva 12.000 izuzetno vrednih  umetnina, za stalnu postavku odabrano je 450 slika i skulptura 160 autora koji su stvarali  u periodu od 16. do 21. veka. Dela su tematski raspoređena na dva sprata u 23 sale,što pruža jedinstvenu mogućnost likovnoj publici da razgleda stalnu postavku, deo po deo u više navrata ili,pak, da izdvoji približno tri sata sata za razgledanje u jednom dahu .

Svečanost dan i noć

 POSLE ceremonije otvaranja i razgledanja postavke,uslediće  muzički nastup di-džeja poznatog pod imenom MKDSL, a od  ponoći do dva ujutru muziku je bira  mlada novosadska di-džej Lanna.I tu nije bio kraj svečanosti koja će se protegnuti na ceo ovaj nedeljni dan,obuhvativši ukupno  24 sata.Od jutros u 8.00 sati, posle kafe najupornije publike sa upravnicom dr Tijanom Palkovljević Bugarski,kustosi će posetioce stručno voditi kroz novu stalnu postavku.

Svaka izložbena celina ima i specifične naslove - Biografija ustanove, Puls kolekcije, Riznica i Kabinet retkosti koji slikovito odgovaraju na pitanje o jedinstvensti GMS u istoriji srpske kulture. Kroz segmente Transformabilnost umetnosti,zatim Utočišta: Čovek i okruženje, Tabu: Telo i um i Užitak: Rituali i navike,koji dočaravaju posmatraču osobenosti srpske likovne umetnosti u širem evropskom kontekstu ali i u savremenom trenutku.

Poseban deo postavke posvećen je slikarima stipendistima Matice srpske.Prikazana su dela Uroša Predića,Vase Pomorišca,Aleksandra Sekulića,Nikole Mihajlovića,Đorđa Jovanovića,Paje Jovanovića, Milana Milutinovića...

Dodatna vrednost ove izložbe je i njena dostupnost  osobama s invaliditetom. Sala na međuspratu, u kojoj su izložene skulpture, opremljena je liftom.Na nekoliko mesta postavljeni su i interaktivni paneli, na kojima su tekstovi izgovoreni i prevedeni na znakovni jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru