PREMINUO slavni češki režiser Jirži Mencl

Tanjug

07. 09. 2020. u 00:03

SLAVNI češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini, objavila je večeras njegova supruga Olga na svojoj Fejsbuk stranici.

ПРЕМИНУО славни чешки режисер Јиржи Менцл

Foto

Mencl je bio poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan deo češkog novog talasa.

U Narodnom pozorištu u Beogradu ugledni umetnik je režirao Šekspirov komad “Vesele žene vindzorske” 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Đurovićem, postavio operu Sergeja Prokofjeva “Zaljubljen u tri narandže”.

Njegov film "Strogo kontrolisani vozovi" je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a njegova popularna komedija "Selo moje malo" iz 1985. je bio nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Njegova provokativnost ga je dovodila i u nevolje: 1969. snimio je satiru "Ševe na žici" koja se rugala sovjetskom modelu komunizma i bila je zabranjena do 1990. i pada Berlinskog zida.

Ostali poznatiji filmovi su mu "Zločin u devojačkoj školi (1965), 107min), "Hirovito leto" (1965) i "Služio sam engleskog kralja" (2006).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!