KOBASICA PO "STUDENTSKI": Fakultet veterinarske medicine ima radionicu u kojoj se prerađuje meso
ČAJNA, pečenica, srpska kobasica, viršle, deo su asortimana proizvoda kojima na deklaraciji piše da su proizvedeni u radionici za preradu mesa na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.
Ono što ih razlikuje od ostalih prerađevina je da su napravljene od pravog mesa i po tradicionalnim receptima, bez dodataka. Na svim proizvodima rade studenti, mada komercijalne prodaje nema. Ipak, prerađevine će se služiti gostima Fakulteta u određenim prilikama.
Prema rečima dr Branka Suvajdžića, asistenta na Katedri za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla, u eksperimentalnoj radionici ukusa, kako je zovu, proizvode se suhomesnati i fermentisani proizvodi od mesa.
- U radionici će se praviti čajna kobasica, pečenica, viršle, srpska kobasica, kranjska - navodi profesor Suvajdžić. - Razlikuju se zato što su kvalitetniji, jer se prave od mesa prve kategorije. Za suhomesnate proizvode i fermentisane kobasice, koristimo tradiconalne tehnologije proizvodnje. Od dodataka se koristi samo kuhinjska so i razni začini.
Budući doktori veterinarske medicine u radionici imaju praksu od dve nedelje, koja je izuzetno bitna tokom školovanja.
- Osim proizvodnje, studenti rade senzorsku, mikrobiološku i hemijsku analizu proizvoda koje napravimo u našoj radionici - objašnjava dr Suvajdžić.
- To njima znači mnogo. Osim u radionci, deo prakse obavljaju i u industriji.
Mesnati specijaliteti iz radionice Fakulteta veterinarske medicine, neće biti u slobodnoj prodaji. Priliku da probaju đakonije napravljene po receptima naših baka, već u septembru imaće gosti ove visokoškolske ustanove na svečanosti povodom obeležavanja Dana fakulteta. U planu je da se napravi radionica za preradu mleka, gde bi se pravili fermentisani proizvodi od mleka, kao i sirevi. To bi trebalo da zaživi sledeće godine. Na katedri za biologiju, Fakultet ima svoj pčelinjak, gde se pravi med. Studenti, tokom studija, uz učenje o bolestima i lečenju pčela, prolaze kroz ceo postupak proizvodnje meda.
KRAĆE STUDIJE
NOVA školska godina počeće sa novim nastavnim programom sa kraćim studijama i više praktične nastave. Suština je obrazovanja stručnjaka spremnih da iz amfiteatra idu odmah u ordinaciju ili na farmu. Umesto šest, za brucoše koji ove godine upisuju fakultet, studije će trajati pet i po godina. Već od prve godine, budući veterinari će ići u laboratorije i klinike, što do sada nije bio slučaj. U trećoj počinje ozbiljan praktični rad, koji je ranije bio "rezervisan" za četvrtu godinu.
KAKO SU EKSPLODIRALI PEJDžERI KOD GOTOVO 3.000 LjUDI? Postoje dve teorije, a jedna je posebno zastrašujuća
OKO 2.800 ljudi, među kojima i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, kao i lekari, povređeni su u utorak nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali.
17. 09. 2024. u 21:06
OŠTRO UPOZORENjE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno
PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron mogu isprovocirati sukob koji može dovesti do nepovratnih posledica, rekao je danas predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin na plenarnoj sednici.
17. 09. 2024. u 17:35
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste
KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.
21. 09. 2024. u 19:21
Komentari (0)