OKONČANA KRIZA NA FPN: Profesor Darko Nadić izabran za v.d. dekana

Lj.B.

30. 09. 2024. u 15:49

SAVET političkih nauka danas je izabrao profesora Darka Nadića za vršioca dužnosti dekana tog Fakulteta, saopšteno je sa FPN.

ОКОНЧАНА КРИЗА НА ФПН: Професор Дарко Надић изабран за в.д. декана

Foto: FPN

Time je okončna kriza na ovom fakultetu koja je počela pre nekoliko meseci kada je za dekana izbran prof. Slaviša Orlović. Jedan broj nastavnika i studenata protivio se tom izboru, pa je Orlović pre nekoloko dana podneo ostavku. Nakon toga za v.d. dekana izabran je prof. Nadić.

Nadić je rekao da izbor Nastavno naučnog veća za v.d. dekana predstavlja izraz velikog poverenja da može da vodi Fakultet do izbora novog dekana.

- Iz ličnog iskustva znam da je lako dobiti aplauz studenata posle predavanja, ali je teško dobiti aplauz celog nastavnog kolektiva. To je na neki način i iskazivanje jedinstva kolektiva da postoji međusobno poverenje i posebno snaga da Fakultet prebrodi možda najveću krizu u svojoj višedecenijskoj istoriji - rekao je Nadić.

Prema njegovim rečima, to je i lični izazov, iako je, kako kaže, "funkcija vršioca dužnosti dekana više tehničko-administrativna nego suštinska".

Istakao je još uvek rano za bilo kakve stavove po pitanju da li će on biti kandidat za novog dekana.

- Čeka nas, kao kolektiv, i kao pojedince, još mnogo izazova do novih izbora za dekana. Sada, fokus nam mora biti na onome zbog čega Fakultet i postoji - rad sa studentima, nastavni proces na sva tri nivoa studija, a tek ulazimo u period kada upisujemo studente na master i doktorske studije - objasnio je on.

Hoće li FPN uspeti da izađe iz "krize" i podela koje su nastale nakon što je profesor Slaviša Orlović predložen za dekana, Nadić je ocenio da je ovo možda najteža situacija u kojoj se FPN do sada našao.

- Fakultet ima svoju misiju i viziju da obrazuje studente koji će biti slobodni građani i koji će na osnovu znanja stečenih na Fakultetu biti u mogućnosti da naše društvo, a zašto ne i civilizaciju, učine čovečnijom. Tako da će misija i vizija FPN-a u svakom slučaju pobediti krizu i podele - kazao je Nadić.

Iako je ranije u pojedinim medijima najavljivano da će Vlada Srbije ili nadležno ministarstvo odlučivati o izboru, Nadić ističe da Univerzitet i Fakultet imaju svoju autonomiju, koja je, kako kaže, "i ostvarena".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote