TALENTI UČE O SVOM TROŠKU: Regionalni centar za nadarenu decu, uprkos teškoćama, radi punom parom

Lj. Begenišić

21. 10. 2024. u 10:59

Regionalni centar za talente "Beograd 1" sa sedištem u Zemunu svake školske godine organizuje testiranje za prijem novih polaznika - učenika sedmih i osmih razreda osnovne škole i đaka svih razreda srednje škole.

ТАЛЕНТИ УЧЕ О СВОМ ТРОШКУ: Регионални центар за надарену децу, упркос тешкоћама, ради пуном паром

privatna arhiva

Tako je ove godine testirano je 194 učenika za oblasti prirodnih i tehničkih nauka, a centar ima ukupno 430 učenika osnovnih i srednjih škola na različitim besplatnim programima.

- Ovoliki broj đaka odavno nismo imali - kaže nam rukovodilac centra profesor Đurađ Banjac. - Od prošle godine zbog velikog broja prijavljenih učenika, testiranje se vrši u amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Među polaznicima nalaze se učenici gotovo svih beogradskoh osnovnih i srednjih škola, a na poslednjem testirau testove je uspešno rešilo i devet učenika Matematičke gimnazije. Na poslednjem Državnom takmičenju za osnovce, koje je održano u Pančevu, naši učenici su ostvarili 28 plasmana od prvog do trećeg mesta, a na istom takmičenju za srednjoškolce, koje je održano na Tehničkom fakultetu u Čačku, naši učenici ostvarili su 23 plasmana od prvog do trećeg mesta. Bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, učenici našeg Centra na svim nivoima takmičenja godinama postižu odlične rezultate.

A otežavajuće okolnosti o kojima Banjac govori odnose na teške materijalne prilike u kojima centar funkcioniše. Kako profesor Banjac pojašnjava, oni već petu godinu ne dobijaju sredstva ni iz jednog budžeta - ni o države, ni od grada ni od opštine.

- Nekoliko nastavnika drži nastavu bez ikakvih honorara - kaže Banjac. - Opstajemo zahvaljujući programima koje roditelji plaćaju, a to su pripremna nastava za malu maturu, Škola matematike, Škola crtanja i slikanja i Škola programiranja. Sva sredstva koja se dobiju na taj način, utroše se na podmirivanje redovnih obaveza, nabavku raznih materijala i ogreva, plaćanje nastavnika i mentora...

Spomenik kulture

Centar svoje aktivnosti izvodi u objektu od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja, zadužbini Kraljice Marije iz 1919. godine koji je jedno vreme bio Dom siročadi Kraljice Marije. Objekat ima status spomenika kulture, nalazi se u Zemunu, u Ulici Cara Dušana 57.

Međutim, zračak nade dolazi iz Ministarstva nauke, jer je Jovan Milić, specijalni savetenik ministra nauke nedavno nagovestio da bi ovaj problem mogao biti rešen.

- Svi centri za talente postaće deo Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, što znači da ćemo mi kroz određene programe i projekte od 2025. početi sa finansiranjem - rekao je Milić. - Ovi centri već dugo su nezaštićenoi u društvu i prepušteni sami sebi. Hvala im što su opstali, a mi ćemo nastojati da im rešimo probleme.

Inače, Centar u Zemunu osnovan je 1997. godine, sa ciljem da pronalazi nadarene učenike iz različitih oblasti, da razvija njihove stvaralačke sposobnosti, podstiče radoznalost i kreativnost.

- Kroz rad sa mentorima na različitim istraživačkim projektima, oni se uvode u svet nauke i stvaralaštva - navodi Baljac. - Radom u Centru, učenici proširuju svoja znanja iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, stiču nova poznanstva, a preko mentora prilikom izrade istraživačkih radova, upoznaju se sa radom fakulteta, instituta i drugih ustanova koje se bave obrazovanjem i naukom. Saradnici i mentori u Centru su nastavnici beogradskih škola, fakulteta, instituta i drugih obrazovnih ustanova. Moramo ovom prilikom istaći da su svi saradnici Centra veliki entuzijasti, zaljubljenici u svoj posao i rad sa talentovanom decom, sa željom da im pomognu na putu njihovog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE DOBRO ZA CRVENO-BELE: DŽoel Bolomboj se povredio, uz pomoć saigrača napustio parket (VIDEO)