GIMNAZIJA "VELJKO PETROVIĆ" U SOMBORU OBELEŽILA 152 GODINE POSTOJANJA: Veliki uspesi gimnazijalaca u sportu i nauci

Lj.B.

24. 10. 2024. u 13:51

Gimnazija "Veljko Petrović" iz Sombora obeležila je 152 godine od osnivanja, a na svečanosti koja je organizovana tim povodom nagrađeni su najuspešniji učenici i profesori škole.

ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖИЛА 152 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА: Велики успеси гимназијалаца у спорту и науци

privatna arhiva

- Ovo je najuspešnija školska godina u novijoj istoriji naše gimanzije - kaže nam direktor gimnazije Dušan Mišković. - Učenici predvođeni svojim profesorima ove godine ostvarili su istorijske uspehe na takmičenjima, a gimnazija se svrstala u red najuspešnijih škola u Srbiji, a imajuću u vidu geografski položaj i broj stanovnika to predstavlja herojski podvig.

Najveći uspesi postignuti su na međunarodnim takmičenjima. Tako je Nemanja Majski osvojio srebrnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz informatike gde je bio najuspešniji predstavnik Srbije, a na Svetskoj olimpijadi u korišćenju veštačke inteligencije osvojilo je bronzanu medalju. Pavle Sekulić, učenik prvog razreda osvojio je srebrnu medalju na Evropskoj olimpijadi iz geografije.

- Ostvareno je ukupno 115 plasmana na državnom nivou takmičenja iz gotovo svih gimnazijskih predmeta i disciplina iz kojih postoje takmičenja, a na takmičenjima je učestvovalo 93 učenica i učenika, što predstavlja 16 odsto od ukupnog broja đaka - ponosno ističe Mišković.

Na državnom novou takmičenja gimnazijalci su osvojili ukupno 68 nagrada, a među njima je 41 sportska medalja i 27 nagrada izvan sportskih aktivnosti.

- Nagrađeno je ukupno 50 učenika što predstavlja oko osam odsto od ukupnog broja učenika, a predvodilo ih je 19 nastavnika što je 24 odsto našeg nastavnog kadra - navodi Mišković. - Najuspešniji učenik je Nemanja Majski koji je, pored međunarodnih uspeha, osvojio prvo mesto na državnim takmičenjima iz tri predmeta: informatike, matematike i fizike. Nemanja je time dodatno opravdao Svetosavsku nagradu, a proglašen je i Učenikom generacije u Gimnaziji.

privatna arhiva

Somborski gimnazijalci postižu velike u spehe i u sportu

Osim toga, somborska gimnazija je bila najuspešnija srednja škola na Dvanaestoj srpskoj sportskoj školskoj olimpijadi koja je održana krajem maja u Novom Sadu, jer su učenici Gimnazije doneli 41 medalju.

U ekipnim takmičenjima osvojeno je jedno prvo mesto iz muške atletike, tri druga mesta iz ženske atletike, muške košarke i ženske štafete 4h100 m i dva 3. mesta iz basketa 3h3 i muška štafeta 4h100 m.

U pojedinačnim disciplinama osvojeno je jedno prvo mesto iz muškog skoka u dalj, tri druga mesta iz ženskog skoka u dalj, karatea i džudoa i dva treća mesta u džudou.

Najuspešniji sportisti su Miloš Tomić koji je trostruki osvajač medalja iz različitih disciplina: atletika, košarka i basket 3h3 i Gregor Sekulić koji je osvojio jedno pojedinačno prvo mesto iz skoka u dalj, kao i prvo mesto u okviru muške atletske reprezentacije i treće mesto u štafeti 4h100 m. Najuspešnija sportiskinja je njegova sestra, Manuela Sekulić, koja je osvojila pojedinačno drugo mesto u skoku u dalj, ekipno drugo mesta iz ženske atletike i štafete 4h100 m.

Za nagrađene učenike i njihove mentore priređen je svečani prijem kod Antonija Ratkovića, gradonačelnika Sombora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA, SVE SE REŠAVA U BEOGRADU: Đoković u problemu, ovu vest nije želeo da čuje