KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane
ODRŽIVA gastronomija, koja se ponekad naziva i kulinarska umetnost, predstavlja vezu između kulture i hrane. Takođe, ona se može odnositi i na stil kuvanja u određenom regionu.

Foto: Shutterstock
Imajući u vidu da je na putu ka izgradnji održivih sistema hrane mnogo prepreka, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2016. godine odredila 18. jun kao Dan održive gastronomije, kako bi se ukazalo na značaj održive gastronomije širom sveta.
Održiva gastronomija postaje sve važnija u savremenom svetu, suočenom sa rastućom populacijom i ograničenim prirodnim resursima. To uključuje svestan izbor namirnica, podršku lokalnim proizvođačima i očuvanje kulinarske tradicije, sve sa ciljem smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu i promocije zdravlja.
Lokalna proizvodi i sezonske namirnice
Zdravstvene prednosti održive gastronomije su višestruke. Korišćenjem lokalnih i sezonskih namirnica smanjuje se potreba za dugim transportom hrane, što doprinosi svežini i nutritivnoj vrednosti obroka. Osim toga, podržavanje lokalne proizvodnje može smanjiti upotrebu pesticida i konzervansa, čime se poboljšava opšte zdravlje populacije.
Sa ekonomske tačke gledišta, održiva gastronomija podstiče lokalnu ekonomiju kroz podršku malim poljoprivrednicima i preduzetnicima. Razvojem lokalnih tržišta hrane jača se ekonomska nezavisnost zajednica i smanjuje se zavisnost od uvoza.
Održavanje kulinarske tradicije
Održiva gastronomija naglašava važnost očuvanja tradicionalnih recepata koji koriste lokalne i sezonske namirnice. Ovi recepti često uključuju jednostavne metode pripreme koje su energetski efikasnije i manje štetne za životnu sredinu.
Održivija priprema hrane
Efikasna upotreba energije tokom kuvanja, kao što je korišćenje poklopaca i pečenje više jela odjednom, može značajno smanjiti potrošnju energije. Korišćenjem održivijih izvora energije, poput indukcionih ploča umesto plina, dodatno se smanjuje ekološki otisak.
Smanjenje bacanja hrane
Jedan od ključnih principa održive gastronomije je smanjenje bacanja hrane. Planiranjem jelovnika i prenamenom ostataka, možemo smanjiti otpad i očuvati prirodne resurse utrošene u proizvodnju hrane.
Kako podržati održivu gastronomiju?
Svako od nas može doprineti održivoj gastronomiji kroz jednostavne promene kao što su kupovina lokalnih i sezonskih namirnica, sadnja vlastitog začinskog bilja i voća, te smanjenje bacanja hrane. Ove akcije ne samo da čuvaju našu planetu, već i promovišu zdraviji način života. Održiva gastronomija je ključna za očuvanje naše planete i zdravlja budućih generacija.
Kroz svestan izbor hrane i odgovorno kuvanje, možemo napraviti značajnu razliku u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

OVA MAJKA JE POSEBNA: Razlog su njena deca, a evo i zašto (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13 >> 20:43

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

UŽAS - DA SE PREVRNE ŽELUDAC: Upali gde proizvode krofne namenjene CG primorju - zatekli su HOROR scene (VIDEO)
Krofne su za mnoge jedna od najpoznatijih i najomiljenijih poslastica na svetu, ali posle gledanja snimka koji nam stiže iz Crne Gore pitanje je kako ćete ubuduće gledati na one kupovne.
13. 09. 2025. u 17:03 >> 17:10
Komentari (0)