ŠTA JE JEO GROF DRAKULA: Zapanjujuće otkriće o čoveku koji je bio inspiracija za najpoznatijeg krvopiju
NAUČNA analiza pisama rumunskog vladara iz 15. veka Vlada Cepeša sugeriše da je on možda bio vegan, nudeći iznenađujući obrt o poreklu krvoločnog grofaDrakule.

EPA
Ime Drakula dugo se povezivalo s likom krvoločnog vampira. Međutim, nedavna stručna analiza sugeriše da je čovek koji je inspirisao taj kultni lik možda imao iznenađujuće sklonosti u ishrani, odnosno da je bio - vegan.
Rašireno se veruje da je legendarni izmišljeni lik Brema Stokera, Drakula, crpio inspiraciju od Vlada Cepeša (poznatog i kao Vlad Nabijač), moćnog vlaškog vladara iz 15. veka poznatog po svojim brutalnim metodama, uključujući nabijanje neprijatelja na drveni kolac. Vlad Nabijač vladao je Vlaškom tri puta između 1448. i svoje smrti 1476. godine.
Više od 500 godina nakon njegove smrti naučnici su sproveli analizu nekih njegovih rukom pisanih pisama, otkrivajući intrigantne uvide u njegov život. Vlad, takođe poznat kao Vlad Drakula, služio je kao muza za Stokerovog kultnog grofa vampira u romanu „Drakula“ iz 1897. godine.
Šta su otkrili krv, znoj i otisci prstiju iz pisma
U pismu od 4. avgusta 1475. godine, upućenom građanima Sibiua, Vlad sebe opisuje kao „princa transalpskih područja“ i obaveštava stanovnike grada o svom skorom preseljenju u njihovo selo, potpisujući se svojim strašnim imenom - Vlad Drakula.
Naučnici sa Univerziteta u Kataniji krenuli su u jedinstveni poduhvat, izvlačeći „istorijske biomolekule“ iz ovog vekovima starog pisma, što se slučajno poklopilo sa 125. godišnjicom Stokerovog„Drakule“. Uspeli su da izvuku krv, znoj, otiske prstiju i slinu.
Ono što je iznenadilo istraživače bio je nedostatak životinjskih proteina u njihovim nalazima, što je bilo vrlo neobično otkriće.
Proteini iz hrane (u slovima) nalaze se u biljnim namirnicama, istakano je Gleb Zilberstajn, koautor studije koja je objavljena u časopisu „Analytical Chemistry“. To otkriće dovelo je do intrigantne hipoteze da je uzor za Stokerovog vampira možda bio vegan, iako je taj izbor ishrane mogao da budevođen nuždom, a ne sklonošću.
U 15. veku, naime, Evropa je imala vrlo hladnu klimu i bilo je vrlo malo hrane. Prema bioarheolozima, aristokrate širom kontinenta imale su vrlo oskudnu ishranu, a meso se često nije jelo, objasnio je Zilberstajn.
Analiza pisama otkrila je i tragove o Vladovom zdravlju, odnosno da je možda patio od jedne retke bolesti.
-Verovatno je patio, barem u poslednjim godinama života, od patološkog stanja zvanog hemolakrija, to jest, mogao je da lije suze pomešane s krvlju, rekao je rukovodilac projekta Vinćenco Kunsolo.
sputnikportal.rs
BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023
Preporučujemo

NATO ČLANICA DEMANTUJE KIJEV: Nijedan ruski dron nije pao na teritoriju Rumunije
04. 09. 2023. u 22:55

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)