JAČI POL: Kako muškarci reaguju na žensku emancipaciju

Bojana Jovanović

22. 04. 2024. u 07:00

Ženska emancipacija odavno već nije nešto novo, sve više je uspešnih poslovnih dama u najrazličitijim sferama života, ali, čini se, muškarci još nikako u potpunosti da se naviknu na to.

ЈАЧИ ПОЛ: Како мушкарци реагују на женску еманципацију

Foto Shutterstock

Kako većina modernih muškaraca reaguje na žensku emancipaciju i razvijaju li oni kod sebe novi stepen senzitivnosti i obrazaca ponašanja otkriva nam Jasminka Veselinović, Sistemski porodični psihoterapeut iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu:

- Ne reaguju svi ljudi na isti način i nemaju svi iste kapacitete za razvoj i adaptaciju na savremeni kontekst, uslove rada i moguće partnerske odnose. Nisu u istim porodicama odrastali. Mnogi muškarci danas preispituju svoje prioritete i sistem vrednosti, ali još u praksi nisam upoznala one koji su odbili dugo priželjkivana unapređenja na poslu samo zato da bi njihova deca mogla da više vremena provedu sa njima ili da bi supruge mogle da više rade. Oni koji razvijaju novi stepen senzitivnosti i drugačije, egalitarne obrazce ponašanja, su osvešćeniji savremeni muškarci koji žive u savremenom konekstu, imaju potrebu i da dođu na savetovanje i psihoterapiju. Iako je mnogima na početku rada u Savetovalištu čudno i neprijatno, ponekad se ustežu, ipak i shvataju da bez obzira koliko „ženski“ im izgledalo dok su bili mlađi da slušaju, govore, dele i otvaraju se onima koje vole, ipak to počinju da čine i imaju korist od razgovora.

Koliko im je stalo do toga šta okolina misli, ako im je partnerka uspešnija u poslu, a oni bivaju vezaniji za kućne obaveze?

- Koliko je muškarcima stalo do toga šta okolina misli? Na to pitanje mogu da odgovorim jednostavno. Smatram, iz životnog i iskustva psihoterapeuta, da im je i te kako stalo do toga šta okolina misli o njima. Stalo im je izuzetno do društvenog pozitivnog vrednovanja, iako to možda nije lako vidljivo kao kod žena. Ima razlike među njima u tome kako reaguju na poslovni uspeh svojih žena u zavisnosti od crta ličnosti koje ne smemo zanemariti. Oni koji su egocentrični i narcisoidni, teško podnose ako se ne smatraju zaslužnim ili delom tog uspeha i ako njihova partnerka naglašeno ne potencira da bez njihove podrške i ljubavi ne bi mogla sve to da postigne. To je tako u najboljem slučaju, ali nažalost dominantno je da to veoma teško podnose ako i sami nisu uspešni i vrednovani u sferi posla. Zato što svoj uspeh muškarci ne vezuju, kao žene, i za uspešne odnose u partnerstvu i roditeljstvu, već najviše za polje rada i društveni status. Izvesna osećanja i dalje nisu prihvatljiva za najveći procenat muškaraca, uključujući i ona vezana za brigu i ljubav ili njihov nedostatak. Sa tim osećanjima je teško zato što ona čine da muškarac izgleda kao da zavisi od žene, ili da se tako oseća. Muškarci, bez obzira na to, preterano zavise od svojih veza sa ženama (na mnogo načina, i to više nego što one zavise od veza sa njima), ali to uglavnom ne priznaju ili negiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)