SAVET ZA VOZAČE: Zbog ove greške možete potpuno uništiti svoj automobil, a da toga niste ni svesni

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 04. 2024. u 00:43

ŠTA obično uradite kada se uparkirate? Ukoliko bi se svakom vozaču postavilo ovo pitanje, odgovor bi verovatno bio isti: "Ugasim automobil i izađem".

САВЕТ ЗА ВОЗАЧЕ: Због ове грешке можете потпуно уништити свој аутомобил, а да тога нисте ни свесни

Foto: Profimedia

Iako zvuči kao potpuno logičan sled događaja, ova navika vozača predstavlja veliku pretnju po "zdravlje" četvorotočkaša, ali o tome malo ko od vlasnika vozila razmišlja.

Zbog čega ne treba odmah gasiti automobil 

Gašenje automobila odmah po pristizanju na željenu destinaciju je velika greška, jer se tokom vožnje turbopunjači i motor zagrevaju i tu toplotu prenose na ulje i druge komponente sistema koje su od vitalnog značaja. Temperatura može dostići veoma visoke vrednosti, a momentalnim gašenjem se proces cirkulacije vrelog ulja prekida. Ovaj postupak praktično "zaključava" toplotu unutar sistema, uzrokujući takozvani termalni stres koji izaziva oštećenja i prevremeno trošenje delova.

Koliko vremena treba sačekati pre nego što ugasimo automobil

U idealnom slučaju, automobil bi nakon parkiranja trebalo ostavili najmanje nekoliko minuta da radi van brzine, u takozvanom leru. Na taj način usijano ulje će imati dovoljno vremena da procirkuliše sistemom motora i ohladi se taman toliko koliko je potrebno kako se komponente sistema ne bi oštetile. Samo ovakvo gašenje automobila nakon vožnje se smatra bezbednim po vozilo i njegove vitalne elemente i doprinosi dužem veku trajanja vozila.

Momentalnim gašenjem se ne oštećuje samo automobil, već uništava i ulje

Osim što se momentalnim gašenjem automobila nakon parkiranja mogu oštetiti motorni sistemi, ova navika vozača negativno utiče i na kvalitet motornog ulja. Naime, kada se ulje pregreje, a ne ohladi na propisan način, ono sa vremenom gubi svoje karakteristike, zbog čega se i njegova uloga u očuvanju "zdravlja" automobila smanjuje. Ulje postaje manje viskozno i ne štiti motor od habanja, što utiče i na vek i na performanse četvorotočkaša u vožnji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio