DA LI STE ZNALI: Bele mačke sa plavim očima su obično gluve

Bojana Jovanović

06. 06. 2024. u 23:13

Mnogo zanimljivosti postoji vezano za zvuk, a mi smo izdvojili neke od njih, koje vam sigurno ne bi pale na pamet i da ste učesnik kviza. Da li ste znali da su bele mačke sa plavim očima obično gluve?

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Беле мачке са плавим очима су обично глуве

Foto: Z. Jovanović

Mnogo zanimljivosti postoji vezano za zvuk, a mi smo izdvojili neke od njih, koje vam sigurno ne bi pale na pamet i da ste učesnik kviza.

Da li ste znali da su bele mačke sa plavim očima obično gluve? Da vetar ne proizvodi zvuk sve dok ne dune o neki objekat? Jeste li znali da u svemiru nema zvuka, kao i da on putuje 4,3 puta brže kroz vodu nego kroz vazduh? Da bič proizvodi zvuk pucanja jer se njegov vrh kreće brže od brzine zvuka? Zanimljivo je i da delfini mogu da čuju podvodne zvukove sa udaljenosti od 24 kilometra. Većina krava proizvodi više mleka kada sluša muziku. Možda niste znali da slonovi komuniciraju zvučnim talasima ispod frekvencije koju ljudi mogu čuti. Takođe, zvuk putuje 15 puta brže kroz čelik i 10 puta brže kroz granit nego kroz vazduh. Svaka mačka može da prede dok udiše i izdiše vazduh, dok mladunci polarnog medveda kada se rode uopšte ne vide i ne čuju prvih mesec dana. Da li znate da je akoustikofobija strah od buke, a melofobija od muzike? Da lavovi ne mogu da riču sve dok ne napune dve godine?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I TENISERI SU ZATEČENI: Francuz potezom oduševio publiku (VIDEO)