DA LI JE PREVIŠE TOPLA: Kada je pravo vreme da se skuvana hrana stavi u frižider?

Бојана Јовановић

15. 08. 2024. u 07:30

Zimi nam je lako, ako uveče skuvamo hranu nije problem ni da prenoći van frižidera, pa da je ujutro, potpuno ohlađenu, ubacimo unutra.

ДА ЛИ ЈЕ ПРЕВИШЕ ТОПЛА: Када је право време да се скувана храна стави у фрижидер?

Foto Shutterstock

Temperatura u stanu nije visoka, jelu se neće ništa dogoditi ako „prenoći“, bolje nego da razmišljamo da li će nam se frižider pokvariti ako u njega ubacimo vruću šerpu.

Leti nam je znatno teže, jer to ne smemo da uradimo, da nam se jelo ne bi pokvarilo. Toplo je u stanu, ukvariće se vrlo brzo ako ga ne prebacimo u frižider.

Šta onda da radimo? Koja metoda je najsigurnija i garantuje nam da ćemo pojesti zdravu hranu?

Proizvođači frižidera i stručnjaci za bezbednost hrane slažu se u jednom – trebalo bi je, što pre po kuvanju, ubaciti u frižider, a najkasnije posle dva sata. Naime, toliko vremena je potrebno bakterijama da počnu da se razvijaju u hrani čija temperatura padne ispod 70 stepeni (primera radi, na 100 ključa). Na višim temperaturama se ne može pokvariti.

Međutim, ne možemo ubaciti vreo sud u frižider, jer bi to uticalo na podizanje temperature u njemu, što bi se negativno odrazilo na sve ostale namirnice koje su unutra - dovelo bi do njihovog kvarenja.

Zato stručnjaci savetuju da tek skuvano jelo podelimo u više manjih porcija koje će se brže ohladiti i onda ih prebacimo u hladnjak. Dakle, nema bojazni od toga da bi frižider mogao da se pokvari ako u njega ubacimo toplo jelo, već bi to moglo da se dogodi svim ostalim proizvodima koje tamo čuvamo…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub