KOKARDA SE NA DINARI SJAJI: Na današnji dan, pre 25 godina, preminuo čuveni četnički vojvoda Momčilo Đujić

D.B.M.

02. 09. 2024. u 05:00

NAJOPEVANIJI četnički vojvoda, čija se kokarda na Dinari sjaji, Momčilo Đujić preminuo je na današnji dan (11. septembar), pre četvrt veka.

КОКАРДА СЕ НА ДИНАРИ СЈАЈИ: На данашњи дан, пре 25 година, преминуо чувени четнички војвода Момчило Ђујић

vikipedia

Pravoslavni sveštenik, borac protiv nacizma i fašizma, i vođa Dinarske četničke divizije, rođen je 1907. u Kraljevini Dalmaciji koja je tada teritorijalno pripadala Austrougarskoj monarhiji.

Posle ubistva kralja Aleksandra u Marseju, sveštenik Momčilo stupa u kontakt sa generalom Dražom Mihailovićem.To se posebno ticalo ljudi u Hrvatskoj jer su ubistvo organizovale ustaše i makedonski pokret VMRO. Nedugo zatim polako počinje da okuplja Srbe iz Dalmatinske zagore u organiziaciju Dinarska četnička divizija. Zbog svojih sposobnosti i načina govora lokalni Srbi su ga zvali Pop Vatra.

Kako bi sačuvao lokalno stanovništvo od ustaških napada sveštenik Đujić se odlučuje na neki obilik saradnje sa Italijanima zato što nisu sprovodili masovna ubistva.

Posle završetka rata živeo je u Parizu, zatim se seli u Ameriku. Po dolasku u Ameriku organizuje srpska četnička udruženja.

Vojvoda Momčilo Đujić je preminuo 11. septembra 1999.u bolnici u San Dijegu u 92. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!