OTKRIVENA JEDNA OD NAJSTARIJIH CRKAVA NA SVETU: Veruje se da je najstarija u prvoj hrišćanskoj zemlji (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 10. 2024. u 00:38

TIM arheologa Nacionalne akademije nauka u Jermeniji i Univerziteta Minster u Nemačkoj otkrio je ruševine hrišćanske crkve u blizini grada Artašata u Jermeniji.

ОТКРИВЕНА ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ ЦРКАВА НА СВЕТУ: Верује се да је најстарија у првој хришћанској земљи (ФОТО)

Foto: Profimedia

Ova grupa istraživača, inače, proučava naselje od 2018. godine u okviru šireg naučnog projekta.

-Zgrada, koja datira iz 4. veka, najstarija je arheološki dokumentovana crkva u zemlji — senzacionalno svedočanstvo ranog hrišćanstva u Jermeniji, rekao je Ahim Lihtenberger, profesor na Univerzitetu u Minsteru koji radi na projektu arheologije u Artašatu.

Veruje se da datira iz 4. veka (pre više od 1.500 godina), što bi je učinilo najstarijom arheološki dokumentovanom crkvom u Jermeniji, javio je je „Arheolodži njuz“, pozivajući se na rad istraživača.

Crkva je podsećala na ranohrišćanske memorijalne zgrade, saopštio je Univerzitet u Minsteru. Ruševine formiraju oblik osmougaone strukture sa ukrštenim proširenjima i mogle su imati oko 30 metara u prečniku. Prvobitno je imala pod od maltera koji je napravljen od peska,cementa i terakota. Otkriveni su i ostaci mermera, za koje se veruje da su uvezeni sa Mediterana.

-Osmougaone crkve, koje su ranije bile nepoznate u Jermeniji, bile su uobičajene u istočnom Mediteranu tokom 4. veka nove ere, objasnio je dr Mgrdič H. Zardarian iz Nacionalne akademije nauka Jermenije, koji je takođe vodio istraživanje.

Crkva je pronađena u drevnom gradu Artašata, koji je nekada bio napredna metropola i trgovački centar i služio je kao prestonica drevnog jermenskog kraljevstva. Grad je 188. pre nove ere osnovao Artaksias, prvi kralj Jermenije iz dinastije Artaksida, prema Livius.org. Kralj je vladao po savetu svog vojnog savetnika Hanibala Barke koji je navodno dizajnirao grad.

Istraživači veruju da je crkva izgrađena u 4. veku nove ere, što bi bilo otprilike u isto vreme kada je bila izgradnja katedrale Ečmiadzin koja se takođe nalazi u Jermeniji i često se smatra najstarijom na svetu.

Takođe se veruje da je Grigorije Prosvetitelj odgovoran za preobraćenje jermenskog kralja Tiridata III u hrišćanstvo 301. godine n.e., što bi značilo da je Jermenija postala prva hrišćanska država na svetu.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STRATEGIJA USPEHA KONORA MEKGREGORA: Irac podigao uzbuđenje na viši nivo uz najpopularnije igre na sreću