NAUČNICI TVRDE: Pomoću gena mogu da vrate tasmanijskog tigra u život

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 10. 2024. u 23:11

TASMANIJSKI tigar, koji je nekada vrebao iz šuma Tasmanije, mogao bi biti vraćen u život nakon što je tim američkih i australijskih istraživača potvrdio niz naučnih otkrića koja se odnose na korišćenje gena.

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Помоћу гена могу да врате тасманијског тигра у живот

Foto Pixabay free images

Kompanija Kolosas Bajosajens sa sedištem u Dalasu, koja stoji iza ovog projekta, ranije je najavla planove da iskoristi najnovija dostignuća u uređivanju gena i reproduktivnoj biologiji kako bi se vunasti mamuti, pa čak i dodoi "vratili iz mrtvih".

Uzorak star 108 godina sačuvan u alkoholu u muzeju u Melburnu omogućio je timu da izvuče sekvencu tilacina DNK za koju tvrde da je 99,9 odsto ista kao original.

-Uzorci tasmanijskog tigra koji se koriste za naš novi referentni genom su među najbolje očuvanim drevnim primercima sa kojima je moj tim radio, izjavila je glavni naučnik Kolosasa Bet Šapiro, preneo je Skaj njuz.

Kako je istakla, retko je imati uzorak koji omogućava da se u tolikoj meri pomeri okvir u drevnim DNK metodama.

Ali posedovanje gena tasmanijskog tigra je samo jedan korak ka njegovom "ponovnom oživljavanju" jer se pristup Kolosasa odnosi na korišćenje tehnika za uređivanje gena za promenu genoma njegovog najbližeg živog srodnika, debelorepog dunarta veličine hrčka, kako bi se stvorilo stvorenje što bliže tasmanijskom tigru.

Takođe poznat kao tilacin, tasmanijski tigar, zver veličine labradora bila je poslednji australijski torbar grabljivac.

Poslednji je uginuo u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine, a ostali su progonjeni do izumiranja u pokušaju da se zaštiti rastući broj goveda u Tasmaniji.

Pojedini zaštitnici prirode tvrde da bi milione dolara koje ulažu kompanije poput Kolosasa bilo bolje potrošiti na očuvanje staništa životinja koje su trenutno u opasnosti od izumiranja, što uključuje petinu domaćih sisara u Australiji.

Drugi tvrde da bi bilo neetično vraćati davno izumrle životinje u staništa koja su toliko degradirana ljudskom aktivnošću.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVNOM RUSU KRENULI DA ODSTRANE TESTIS! Andrej Rubljov hitno primljen u bolnicu, a na operacionom stolu...