RETKE POPLAVE U SAHARI VRAĆAJU U ŽIVOT ISUŠENI JUG MAROKA: Prizori će vas oduševiti (FOTO)

Jovana Švedić

27. 10. 2024. u 13:36

U JUGOISTOČNOJ pustinji Maroka, retki pljusak je oživeo jezera i jezerce, a lokalno stanovništvo i turisti ga opisuju kao ''dar sa neba''.

РЕТКЕ ПОПЛАВЕ У САХАРИ ВРАЋАЈУ У ЖИВОТ ИСУШЕНИ ЈУГ МАРОКА: Призори ће вас одушевити (ФОТО)

Foto Shutterstock

U Merzugi, atraktivnom turističkom gradu oko 600 kilometara jugoistočno od glavnog grada Rabata, nekada sasušene zlatne dine sada su prošarane popunjenim ribnjacima i jezerima.

- Neverovatno smo srećni zbog nedavnih kiša - rekao je lokalni turistički vodič koji je vodio grupu nemačkih turista do jezera Jasmina, ugnezdenog usred Merzuginih dina.

Foto Shutterstock

Njegov kolega, još jedan turistički vodič, rekao je da je kiša privukla još više posetilaca u turističku oblast, koji su sada posebno željni da prisustvuju ovoj čudnoj transformaciji.

Foto Shutterstock

Francuska turistkinja i redovni posetilac regiona, rekla je da su se padavine pokazale kao ''blagoslov sa neba''
- Pustinja je ponovo postala zelena, životinje ponovo imaju hranu, a biljke i palme su oživele - rekla je ona.

Foto Shutterstock

Lokalni stanovnici rekli su za AFP da je bazen bio neplodan skoro 20 godina, a prošla godina bila je najsušnija u Maroku u poslednjih 80 godina, prema oktobarskom izveštaju Generalnog direktorata za meteorologiju.

Međutim, u septembru su obilne kiše izazvale poplave u južnim delovima Maroka, u kojima je poginulo najmanje 28 ljudi, navode vlasti.

Foto Shutterstock

Susedni Alžir su takođe pogodile poplave u kojima je poginulo šest osoba.

Severnoafričke zemlje se trenutno svrstavaju među najugroženije na svetu zbog nestašice vode, te je meteorološka agencija kraljevstva opisala nedavne velike padavine kao ''izuzetne''.

Foto Shutterstock

Kao razlog navode ''neobično pomeranje zone intertropske konvergencije''  to jest ekvatorijalnog regiona gde se susreću vetrovi sa severne i južne hemisfere, izazivajući oluje sa grmljavinom i obilne padavine.

- Sve sugeriše da je ovo znak klimatskih promena, ali prerano je reći definitivno bez temeljnih studija - rekla je za AFP Fatima Driueč, marokanska naučnica.

Ona je istakla važnost daljih istraživanja kako bi se ovaj događaj pripisao širim klimatskim trendovima.

Foto Shutterstock

Stručnjaci kažu da klimatske promene čine ekstremne vremenske prilike, kao što su oluje i suše, sve učestalijim i intenzivnijim.

Na jugu Maroka, kiše su pomogle da se delimično popune neki rezervoari i popune vodonosni sloj podzemnih voda, međutim da bi ti nivoi značajno porasli, stručnjaci sugerišu da bi kiše trebalo da traju znatno duže.

Foto Shutterstock

Ostatak zemlje se i dalje bori sa sušom već šestu godinu za redom, ugrožavajući poljoprivredni sektor koji zapošljava više od trećine radne snage Maroka.

(BSS Njuz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)