NAUČNICI OTKRILI: Šta se dešava u mozgu kada vam je reč „na vrh jezika“?

26. 02. 2025. u 00:33
SVI smo to iskusili: usred ste razgovora, želite da izgovorite reč, ime ili naslov, i… ništa. Znate da znate – skoro da možete da osetite tu reč – ali ona jednostavno ne dolazi.
Povezane vesti

KAKO MOZAK SAVLADAVA STRAH? Naučnici kažu da su rešili zagonetku
NAČIN na koji mozak, kroz stečeno iskustvo, uči da se nosi sa instinktivnim strahovima i da ih prevazilazi predmet je najnovijeg istraživanja naučnika iz Velike Britanije.
17. 04. 2025. u 23:00

POMFRIT I GAZIRANI SOK PROTIV MIGRENE: Neočekivani lek ili samo onlajn trend
U POTRAZI za olakšanjem od migrene, neki se okreću konzumiranju slatkog gaziranog pića i porcije pomfrita, jer ova kombinacija navodno služi kao "magičan lek" za bolove, koji ponekad traju i nekoliko dana.
04. 06. 2025. u 00:00

STUDIJA POKAZALA: Pevanje bebama poboljšava njihovo raspoloženje, a time i okolini
ŠIROM sveta i u različitim kulturama, pevanje bebama je instinktivna radnja, a nova otkrića pokazuju da je to lak, bezbedan i besplatan način da se poboljša mentalno blagostanje novorođenčeta.
02. 06. 2025. u 23:11

VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Moždane ćelije astrociti mogle bi da objasne kapacitet skladištenja informacija
ISTRAŽIVAČI imaju novu hipotezu o tome kako moždane ćelije zvane astrociti mogu doprineti skladištenju memorije u mozgu, a njihov model, poznat kao gusta asocijativna memorija, pomogao bi da se objasni ogroman kapacitet skladištenja informacija u mozgu.
01. 06. 2025. u 23:00

MUČNINA I BOL U VILICI: Ovo su manje poznati simptomi problema sa srcem koji nemaju veze sa grudima
IAKO se bol u grudima najčešće smatra ključnim znakom kardiovaskularnih problema, postoje i drugi, manje očigledni simptomi koji prolaze neprimećeno, a koji mogu ukazivati na ozbiljne poremećaje u radu srca.
19. 05. 2025. u 23:00
Najnovije iz rubrike

OD SUZA DO UŽITKA: Zašto volimo ljutu hranu
LjUTA jela mogu izazvati neprijatnosti kao što su pečenje, znojenje i čak suze tokom jela, ali za mnoge ljude upravo te reakcije predstavljaju glavni užitak i razlog zašto biraju jako začinjenu hranu - dok je nekima bol tokom jela deluje kao kazna, ljubiteljima ljutog je izazov i zadovoljstvo. Šta se krije iza te sklonosti prema hrani koja peče?
07. 06. 2025. u 00:00

BOJA CVEĆA KOJA PRIVLAČI OBILJE: Starinsko verovanje koje živi i danas
BEZ obzira na to da li ove godine birate popularne geranijume ili ljubičice, svaka od ovih biljaka može vam doneti sreću.
06. 06. 2025. u 22:04

DNEVNI HOROSKOP ZA SUBOTU 7. JUN: Ovnu, Lavu i Vagi stiže novac, Škorpija preispituje poslovne odluke, Jarac da se ne zamera ženama
SAZNAJTE šta vas u subotu 7. juna očekuje na poslu, u ljubavi, na zdravstvenom planu, u domu i porodici, kako ćete se slagati sa prijateljima...
06. 06. 2025. u 20:00

SRPSKA BANJA SA NAJTOPLIJEM IZVOROM U EVROPI ODUŠEVILA POSETIOCE: Cena noćenja će vas šokirati
VRANjSKA banja nalazi se na jugu Srbije, udaljena 12 kilometara od Vranja, a ujedno predstavlja i jednu od najstarijih banja u Srbiji.
06. 06. 2025. u 19:49

DA SE NE BISTE PREVARILI PRILIKOM KUPOVINE: Kako da znate da je mango zreo
Volite mango ali niste sigurni kada je zreo i najslasniji za jelo? Da biste se uverili u to, obratite pažnju na sledeće znakove:
06. 06. 2025. u 16:03
Komentari (0)