KINESKI NAUČNICI STVORILI MIRISNI KIKIRIKI: Prinosi ostali isti, ali se jedna stvar promenila

Jovana Švedić

15. 03. 2025. u 10:13

Naučnici iz kineske Henanske akademije poljoprivrednih nauka u i njihovi partneri koristili su CRISPR-Cas9 metodu uređivanja gena kako bi po prvi put stvorili mirisni kikiriki.

КИНЕСКИ НАУЧНИЦИ СТВОРИЛИ МИРИСНИ КИКИРИКИ: Приноси остали исти, али се једна ствар променила

Foto: Free Images Pixabay

Ciljali su dva gena, AhBADH1 i AhBADH2, koji inače sprečavaju proizvodnju 2-acetil-1-pirolina (2-AP), jedinjenja odgovornog za jak miris pirinča.

Isključivanjem ovih gena u kikirikiju, uspešno su proizveli linije sa znatno višim nivoima 2-AP i izraženim aromatičnim mirisom.

Ovo je postignuto mutacijama u sve četiri kopije gena AhBADH1 i AhBADH2.

Mirisne linije kikirikija ne samo da su imale željeni miris, već su pokazale i druge povoljne osobine.

Imale su tamniju boju omotača semena i znatno veći sadržaj ulja u poređenju sa običnim kikirikijem.

Dok su drugi agronomski faktori, poput prinosa, ostali nepromenjeni, promene u sadržaju ulja i boji semena sugerišu da ovi geni mogu igrati ulogu i u drugim aspektima razvoja kikirikija.

Dalja analiza potvrdila je uspešnost uređivanja gena i pokazala odsustvo neželjenih efekata, otvarajući put za razvoj novih sorti mirisnog kikirikija.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLE VELIKE DRAME I PRODUŽETAKA DOŠLI DO POBEDE: Srbija srušila olimpijskog šampiona (VIDEO)