JEDNAKO JAKA KAFA S MANJE ZRNA: Nauka kaže da može, evo i kako

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2025. u 23:11

KADA bi vam neko rekao da možete konzumirati manju količinu kafe svaki dan, ali i dalje piti taj "čarobni" napitak iste jačine, da li biste to uradili? Nauka kaže da je to moguće, a tehnika uopšte nije komplikovana.

ЈЕДНАКО ЈАКА КАФА С МАЊЕ ЗРНА: Наука каже да може, ево и како

Foto: Promo

S porastom temperatura i nestabilnim uslovima rasta koji ugrožavaju žetvu kafe, naučnici traže načine da povećaju efikasnost njenog kuvanja. Nova studija objavljena u časopisu "Fizika fluida" otkriva da mala podešavanja u tehnici sipanja mogu smanjiti količinu upotrebljenih zrna kafe do 10 procenata, bez žrtvovanja ukusa.

Arnold Mathijssen i kolege sa Univerziteta u Pensilvaniji u SAD ispitali su kako protok vode utiče na ekstrakciju kafepreko koje se ta voda preliva.

Ideja ovog istraživanja je zapravo bila da vidimo da li možemo da pomognemo da se nešto uradi smanjenjem potrebne količine kafe u zrnu, uz održavanje iste količine ekstrakcije, tako da dobijete istu jačinu kafe, objašnjava Mathijsen za "Nju sajentist".

"MAGIČNIH" 50 CENTIMETARA

Tim je otkrio da sipanje vode polako povećava ekstrakciju povećavajući vreme kontakta između vode i mlevenih zrna kafe. S druge strane, presporo sipanje ima suprotan efekat, uzrokujući da se talog kafe slegne, a ekstrakcija opada.

Da bi se to sprečilo, Mathijssen predlaže sipanje mlevene kafe sa veće visine.

-Ako podignete visinu lonca sa toplom vodom, u osnovi možete dobiti više energije za izvlačenje iz gravitacije, kaže on. Povećana kinetička energija podstiče bolju cirkulaciju i pomaže ekstrakciju kafe.

Eksperimenti su pokazali optimalne rezultate na visinama do 50 centimetara. Više od toga dovodi do opstrukcije toka i predstavlja opasnost od opekotina.

-Budite razumni. Prvo, pokušajte da budete spori. Zatim podignite lonac sa ključalom vodom i idite što sporije možete, ali ne dozvolite da voda prestane, kaže Mathijsen.

Ako se pažljivo koristi, ovaj metod održava ukus i jačinu uz smanjenje potrošnje kafe za pet do 10 procenata, sa potencijalom da uštedi potrošnju kafe za više od 1,3 milijarde evra godišnje širom sveta.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - PONUDA NA SAJMU AUTOMOBILA: Pogledajte kako izgledaju novi modeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČISTKA U REALU: Modrić napušta Madrid, još dva imena na spisku?