NOVA STUDIJA MENJA POGLED NA HOLESTEROL: Dva jaja dnevno nisu problem, ali nešto je ipak „sumnjivo“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2025. u 00:00

NOVA studija pokazuje da jaja nisu neprijatelj, ali zasićene masti jesu. Dva jaja dnevno u ishranisa niskim sadržajem masti mogu poboljšati holesterol i zdravlje srca.

НОВА СТУДИЈА МЕЊА ПОГЛЕД НА ХОЛЕСТЕРОЛ: Два јаја дневно нису проблем, али нешто је ипак „сумњиво“

Foto: Profimedia

Decenijama su jaja bila demonizovana zbog sadržaja holesterola, dok je puter ostao glavna namirnica za doručak. Međutim, novo istraživanje osporava tu tvrdnju, sugerišući da su pravi problem zasićene masti, a ne sama jaja.

Naučnici sa Univerziteta Južne Australije objavili su rezultate studije o jajima i holesterolu u Američkom časopisu za kliničku ishranu, zaključivši da zasićene masti, a ne holesterol iz ishrane, povećavaju LDL holesterol. Studiju je finansirao Centar za ishranu jajima, ali autori studije naglašavaju da sponzor nije imao uticaja na dizajn studije, analizu podataka ili pripremu teksta.

Studija je obuhvatila 61 zdravu odraslu osobu koji su se pridržavali petonedeljnih dijeta:

1. Dijeta bogata holesterolom i zasićenim mastima, sa samo jednim jajetom nedeljno.

2. Dijeta sa niskim sadržajem zasićenih masti i dva jaja dnevno, sa naglaskom na nemasno meso, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti i proteine biljnog porekla.

3. Dijeta bez jaja, ali bogata zasićenim mastima kao što su punomasni jogurt i puter.

Sve dijete su sadržale isti broj kalorija. Učesnici su se nedeljno konsultovali sa nutricionistom i dobijali su 51 evro za troškove hrane. Ukupno 48 ljudi je završilo sva tri ciklusa dijete.

VAŽNI REZULTATI

Najbolji rezultati su postignuti tokom dijete sa dva jaja dnevno i niskim unosom zasićenih masti. LDL holesterol je pao u proseku za 5,7 poena u poređenju sa dijetom sa visokim sadržajem zasićenih masti. Nasuprot tome, učesnici koji su izbegavali jaja, ali su konzumirali mnogo zasićenih masti, nisu pokazali značajnu promenu.

Međutim, analiza je otkrila direktnu korelaciju - svaki dodatni gram zasićenih masti doprineo je povećanju LDL holesterola. Holesterol u ishrani nije pokazao takvu vezu sa nivoom holesterola u krvi.

Isti obrazac se pojavio i za apolipoprotein B, koji mnogi stručnjaci smatraju pouzdanijim pokazateljem rizika od srčanih oboljenja.

JAJA IPAK NISU SAVRŠENA

Iako je LDL holesterol opao, ishrana sa jajima je uticala na veličinu i vrstu čestica holesterola. Veće, manje štetne čestice su se smanjile, dok su manje, opasnije povećane. Takođe je došlo do smanjenja standardne devijacije od 0,13 kod HDL podtipa H4, koji je u prethodnim studijama povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja za 1,9 procenata.

Autori studije sugerišu da su jaja nepravedno okrivljena, dok zasićene masti zaslužuju više pažnje. Međutim, upozoravaju da su efekti jaja na holesterol složeni.

Studija podržava uključivanje celih jaja u uravnoteženu ishranu sa niskim sadržajem zasićenih masti, ali sa druge strane ne daje zeleno svetlo za doručak sa maslacem i slaninom, piše portal Studyfinds.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - Potraga za delovima tela kod Lazarevca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„UŽIVAJ, RECIKLIRAJ I ODGOVORNO KONZUMIRAJ“ poruka Apatinske pivare sa 31. Drinske regate