NATO GENERAL: Uloga Alijanse ključna u suzbijanju "malignog ruskog uticaja" na Balkanu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 09. 2024. u 19:15

ZAMENIK vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za transformaciju, NATO general Kris Badija, u intervjuu za "Kliks" poručio je da je uloga NATO-a ključna u suzbijanju ruskog malignog uticaja na Balkanu.

НАТО ГЕНЕРАЛ: Улога Алијансе кључна у сузбијању малигног руског утицаја на Балкану

Foto: Profimedia

Prema oceni "Kliksa", "jedno od važnijih pitanja u regionu je uticaj Rusije i Kine, a posebno Rusije". Zato su pitali NATO oficira da li on Rusiju vidi kao stvarnu pretnju za region, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

-Ono što svi vidimo, i ne samo u ovom regionu, jeste da nije reč samo o vojnoj ili ekonomskoj pretnji – postoji više instrumenata moći koje Rusija koristi. Pored vojnog aspekta, imate politički i ekonomski uticaj, a danas je jako važna i strateška komunikacija. Rusija koristi sve ove instrumente kako bi uticala na zemlje Balkana, ali i šire. Strateška komunikacija i narativ koji Rusija pokušava da nametne ima za cilj destabilizaciju, stvaranje nesigurnosti i konfuzije, tvrdi Badija, kao uostalom i svi drugi NATO zvaničnici.

Badija poručuje da je uloga Alijanse ključna protiv tzv. "malignog ruskog uticaja" na Balkanu.

-Kao NATO, sa vojne tačke gledanja, mi pružamo podršku kako bi se ojačale institucije u regionu. Rusija koristi svaku priliku da destabilizuje situaciju, bilo politički, ekonomski ili vojno. Upravo zbog toga svi moramo biti veoma oprezni i spremni na sve izazove koje takva situacija donosi. Uloga NATO-a je ključna u suzbijanju ruskog malignog uticaja, a radimo zajedno sa lokalnim vlastima kako bi osigurali stabilnost i sigurnost regiona, navodi NATO zvaničnik.

Badija je ocenio da je potencijalno članstvo BiH u Alijansi proces koji zahteva vremena i napora, ali "NATO snažno podržava BiH na njenom putu".

-Članstvo u NATO-u nije nešto što se može ostvariti preko noći – to je dugotrajan proces koji donosi koristi svim stranama, ukazuje NATO zvaničnik, zanemarujući činjenicu da je za tako nešto potrebna i saglasnost Republike Srpske koja je čvrsto protiv članstva u Alijansi.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!