UBIJENI NA KUĆNOM PRAGU: Masakr deset srpskih civila u Varivodama 29 godina bez kazne

Novosti online

27. 09. 2024. u 16:07

NI 29 godina od zločina u Varivodama kod Knina, gde je nakon zločinačke akcije "Oluja" 28. septembra 1995. godine ubijeno 10 srpskih civila, nema odgovornih za likvidaciju nedužnih ljudi koji su stradali na kućnom pragu.

УБИЈЕНИ НА КУЋНОМ ПРАГУ: Масакр десет српских цивила у Вариводама 29 година без казне

Foto: Novosti

Iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" ukazano je da u vreme ubistva srpskih civila na tom području nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti, tako da su oni glavom platili to što nisu nisu hteli da napuste svoja ognjišta i što su poverovali pozivima tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana da svima garantuje imovinsku i ličnu bezbednost.

- Svi su ubijeni vatrenim oružjem iz neposredne blizine u svojim dvorištima, na kućnim pragovima ili u kućama. U nameri prikrivanja zločina, hrvatska policija ih je tajno pokopala na kninskom groblju pod oznakom "nepoznat", iako su znali njihov identitet - navedeno je u saopštenju iz "Veritasa".

U Varivodama su ubijeni Jovan Berić /75/, Špiro Berić /55/, Radivoj Berić /69/, Marija Berić /69/, Mirko Pokrajac /84/, Dušan Dukić /59/, Marko Berić /82/, Milka Berić /67/, Jovan Berić /56/ i Uglješa Ilijašević /54/.

Iz "Veritasa" su podsetili da su tela ubijenih u proleće 2001. godine ekshumirali haški istražioci među 301 licem koja su bila pokopane na kninskom groblju.

- Sve su to bile žrtve iz vremena "Oluje" i "postoluje". Porodice su ih identifikovale 2002. godine, a sahranjeni su u rodnim selima, gdje su im opština Kistanje i Srpsko narodno vieće podigli spomenike, koji su već više puta bili skrnavljeni - naglasili su iz "Veritasa".

U saopštenju se ukazuje da su pod pritiskom međunarodne zajednice i organizacija za zaštitu ljudskih prava, ova ubistva relativno brzo procesuirana, tako da je tužilaštvo u Zadru već 1996. godine podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika.

Međutim, iste godine je Županijski sud u Zadru oslobodio četvoricu optuženih, iako su u istrazi priznali počinjenje dela.

- Vrhovni sud Hrvatske je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Tokom ponovljenog suđenja pred Županijskim sudom u Šibeniku, zastupnik optužbe je 13. februara 2002. odustao od optužnice protiv svih optuženih uz obrazloženje da su došli do saznanja ko bi mogao da bude počinilac ubistava, najavljujući novu istragu - naveli su iz "Veritasa".

U saopštenju se isiče da te istrage nije bilo, tako da su likvidacija 10 srpskih civila u Varivodama i ubistvo sedam srpskih civila u selu Gošiću kod Knina ostali nekažnjeni 29 godina, kao i zločini u susednim selima, počinjeni u "postolujnim" vremenima.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!