NASTAVLJA SE RAT HRVATSKOG PREDSEDNIKA I PREMIJERA: SOA potvrdila da Rusi ne finansiraju Milanovića

Uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj glavne su teme Rusija i Srbija.

НАСТАВЉА СЕ РАТ ХРВАТСКОГ ПРЕДСЕДНИКА И ПРЕМИЈЕРА: СОА потврдила да Руси не финансирају Милановића

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Iako je hrvatska obaveštajna agencija SOA potvrdila da nema nikakvih dokaza da Rusi finansiraju hrvatskog predsednika Zorana Milanovića pred predsedničke izbore ne prestaju optužbe na račun šefa države da je „ruski čovek“. Na tome najviše inzisiraju političari iz vladajućeg HDž-a, jer je sve više izgledno da će Milanović pobediti na izborima, a njihovv kandidat Dragan Primorac izgubiti.

U optužbama na račun Milanovića prednjači hrvatski premijer Andrej Plenković, koji sa predsednikom države vodi dugački i ogorčeni rat već više od dve godine. Zamera SOA-i što nije proveravala i tvrdnje opozicije kada su optuživali HDž da su veleizdajnici i briselski namesnici, ali i nacistička stranka. Kanonada optužbi dolazi i od drugim političara iz redova HDž-a koji kao i Plenković tvrdi da je porušen ugled Hrvatska u EU i NATO-u zbog Milanovićevih proruskih stavova, a šef diplomatije Gordan Grlić Radman koji je pr4vi ukazao na navodno finasiranje Moskve kada je reč o predsedniku sada se pokušava ispraviti i kaže „da nema takva saznanja“. Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kaže da Milanović kontinuirano iznosi proruske stavove i kontra ukrajinske, a „ne znamo koji su mu motivi“. „Odskače od 95 odsto predsednika i premijera zemalja članova NATO i EU i moraće to objasniti“.

Predsednik saborskog odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost Ranko Ostojić, u Milanovićevoj vladi i ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da obaveštajci nemaju dokaze o umešanosti Moskve i poručuje da se ne šire takve lažne informacije. „To je čisto ogovaranje, sramota za ovu zemlju, a da ne govorim o kršenju ustava. Trebali bi shvatiti da predsednik deli odgovornost za spoljnu politiku i da se sa njim treba o tome savetovati, a ne da ga se opanjkava“, tvrdi Ostojić. 

Predkampanja za predsedničke izbore u Hrvatskoj koji će biti oko Božića tako se pretvorila o raspravama o navodnom ruskom uticaju na Milanovića i nezaobilaznoj temi, Srbiji. Naime, još se ne stišavaju rasprave o učešću predsednika Aleksandra Vučića na skupu u Dubrovniku na koji vlada nije pozvala i Milanovića. Za Arsena Bauka iz SDP-a to je „vrhunski cinizam“ i iskazivanje „velikog ega Andreja Plenkovića“, a sve je više analitičara koji ukazuju na velike probleme u funkcionisanju države ako se i nakon izbora nastavi rat premijera i Milanovića. Neki smatraju da će morati intervenisati Ustavni sud, kako bi se izašlo iz blokade kada je reč o spoljnoj politici, a dobrim delom i oružanih snaga. Hrvatska postaje, tvrde politički analitičari, taoc ličnih odnosa Plenkovića i Milanovića koji se međusobno ne podnose i nemaju već dugo nikakve kontakte.

Sabor će uskoro raspravljati o slanju petorice hrvatskih vojnika na obuku u Nemačku za misiju o Ukrajini, čemu se Milanović protivi. Da bi parlament to odobrio bez potpisa šefa države treba dvotrećinska većina, što se sigurno neće dogoditi, pa će biti nastavljen bespoštedni sukob u vrhu hrvatske politike, koji će odrediti i ko će pobediti na predsedničkim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJA FOTOGRAFIJA LIJAMA PEJNA: Ko je devojka sa kojom je boravio u hotelu pre nego što je nastradao?