DECU NI BESPLATNO NE VODE U JASENOVAC: Hrvatsko ministarstvo kulture finansira posetu škola zloglasnom logoru, ali odziv je mali

Godišnje manje od pedesetak školskih razreda poseti Jasenovac, iako ministarstvo kulture školama snosi sve troškove. A sada se predlaže da se zajedno organizuje poseta zloglasnom ustaškom logoru, ali i - Vukovaru.

ДЕЦУ НИ БЕСПЛАТНО НЕ ВОДЕ У ЈАСЕНОВАЦ: Хрватско министарство културе финансира посету школа злогласном логору, али одзив је мали

Foto: I. Marinković

- Konsultujemo se sa stručnim ljudima pre nego što donesemo odluku o zajedničkoj poseti škola Jasenovcu i Vukovaru - kaže ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, jer ima argumenata za taj predlog, ali i protiv njega.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsednik Domovinskog pokreta koji je u koaliciji sa HDZ-om pozvao je "sve u Kolonu sećanja".

- Obeležavanje stradanja srpskih žrtava 17. novembra je najobičnija provokacija i čin glorifikovanja agresora na Vukovar - rekao je.

Saborska poslanica Rada Borić iz stranke Možemo, međutim, tvrdi da škole namerno zaobilaze Jasenovac, a da aktuelna vlast ima jedno lice "prema spolja", a drugo u Hrvatskoj.

- Zabrinjava što većina škola odbija da uvrsti posetu Jasenovcu i zato je sramno niska posećenost - tvrdi Borićeva uz optužbu da se u Hrvatskoj ne neguje kultura sećanja "dok se nacionalsocijalizam veliča".

Već pre pet godina ministarstvo obrazovanja pokrenulo je inicijativu da škole posećuju Jasenovac i da učenici osmog razreda imaju na mestu bivšeg logora terensku nastavu, ali interes je bio, i ostao, slab. U početku je manje od 20 odeljenja godišnje išlo u Jasenovac, premda su obezbeđena sredstva za put i boravak, a prošle godine je samo 38 razrednih odeljenja imalo terensku nastavu i stručno vođstvo na mestu zloglasnog logora.
Ono malo profesora koji su poveli učenike u Jasenovac kažu da su to uradili zbog slabog informisanja mladih o zločinima koji su počinjeni od strane ustaša u bivšem logoru.

- Nastojali smo da budemo korektiv našeg obrazovnog sistema - poručuju i upozoravaju da i maturanti malo, ili ništa, ne znaju o Jasenovcu.

Iako su posete besplatne, tek svaki treći učenik se odlučuje da ode da vidi jasenovačke strahote. Profesori se boje i reakcija roditelja, jer su mnogi zabranili deci da idu na terensku nastavu, dok se neki pravdaju da još "nije vreme za to".

Nova upravnica Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Sara Lustig, kćerka slavnog filmskog producenta i oskarovca Branka Lustiga, imenovana je od strane vladajućih u Hrvatskoj, jer je radila u ministarstvu spoljnih poslova i bila u kabinetu premijera kao savetnica za Holokaust. Do sada se nije javno eksponirala na novoj funkciji, a pre dolaska u Jasenovac bila je šefica delegacije Hrvatske pri Međunarodnom savezu za sećanje na Holokaust. Tada je Hrvatska bojkotovala zajedničku izložbu sa memorijalnim muzejom Holokausta u Vašingtonu, jer je na jednom panou trebalo da bude napisano da je u vreme NDH sproveden genocid nad Srbima. U međuvremenu je ostavku dao bivši upravnik Ivo Pejaković, a sada je pred novim vođstvom izazovni zadatak da više učenika poseti Jasenovac, kao i da se pripremi 80. godišnjica proboja poslednjih logoraša.

Obilaze više škole iz sveta

Jasenovac je posetilo 17.000 ljudi iz celog sveta, svega 6.500 iz Hrvatske, dok je logor posetilo 11 škola iz Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, BiH, ali i iz Amerike, Italije i Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom