PSUJU I VREĐAJU UBIJENOG VOJNIKA I ĆIRILICU: Branitelji i "Torcida" protiv obeležja Makedoncu, kog su 1991. usmrtili Hrvati (FOTO/VIDEO)

TABLA sećanja na nesrećnog Makedonca, Saška Gešovskog, koji je ubijen u Splitu u uniformi JNA u maju 1991. izaziva toliko reakcija da je pitanje hoće li uopšte biti i postavljena.

ПСУЈУ И ВРЕЂАЈУ УБИЈЕНОГ ВОЈНИКА И ЋИРИЛИЦУ: Бранитељи и Торцида против обележја Македонцу, ког су 1991. усмртили Хрвати (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub(Sjećanje na Srpsku Krajinu)/Fejsbuk

Dvadesetogodišnji Gešovski rodom iz Kavadaraca u tikveškom kraju, ubijen je ispred zgrade bivše Komande Vojnopomorske oblasti, u trenutku demonstracija Splićana protiv JNA. U haosu je ubijen vojnik iz Makedonije, a ranjen je i drugi Makedonac, Toni Stojčev. Počinioci nisu nikada otkriveni i dugo se o strašnom događaju u Splitu nije u Hrvatskoj ni govorilo.

Onda je splitski aktivist Marko Gaj pokrenuo inicijativu da se na mestu gde je Gešovski ubijen, pred zgradom Banovine gde je gradska vlast, postavi tabla na kojoj će pisati: "Nesrećno stradao 6. maja 1991". Ali, krenule su reakcije koje se nisu stišale do danas. Komisija za imenovanje ulica u Splitu složila se da se tabla postavi, a sada se čeka odluka Gradskog veća u kojem splitski gradonačelnik Ivica Puljak ima većinu i tu odluku podržava.

Foto: Printskrin Jutjub(Sjećanje na Srpsku Krajinu)/Fejsbuk

Sve je zapelo na ćirilici, jer je tabla trebalo da bude napisana, uz latinicu, i na tom pismu. "Torcida" koju čine navijači Hajduka optužila je gradonačelika Puljka da "blati i cipelari hrvatske branitelje".

- Nećemo dopustiti da javni prostor koristite za pokušaje odvratnog sakupljanja političkih bodova i to na način da obezvređujete vrednosti i žrtve Domovinskog rata postavljanjem spomenika pripadnicima neprijateljske i zločinačke vojske. Takvim pokušajima, kao ni ćirilici, u Splitu nema mesta. I, verujte nam na reč, ovo vam može ostati samo na pokušaju - zapretili su.

Nije "pomoglo" ni što je promenjen tekst na tabli koji je u prvoj verziji trebalo da glasi, "Saško Gešovski, nevina žrtva protesta održanih u maju 1991". Tražilo se da tabla ne bude na Banovini, zgradi ispred koje je vojnik stradao, nego u parku, a onda je i Koordinacija braniteljskih udruženja Splita izrazila "duboko neslaganje" zbog inicijative o postavljanju table.

Murali čiste mržnje

SPLIT je već godinama grad gde se pojavljuju na fasadama napisi mržnje prema Srbima. Nedavno je iscrtan i mural koji prikazuje ustaškog vojnika sa parolom posvećenoj "Oluji". "Naša oluja ne prestaje", napisano je iznad šlema vojnika na kom je i ustaški grb. Bilo je i ispisivanja ustaških simbola i poruka mržnje na više mesta u gradu, pa čak i na zgradi HNK, splitskim Gripama, a uz slovo "U" napisano je: "Jevreji van!"

"Takva tabla bi unela neprihvatljive i istorijski netačne insinuacije o odgovornosti protesta za njegovu smrt, dok bi se pravi uzroci tragedije, agresija JNA koja je izazvala masovne proteste u Splitu, potpuno zanemarili", tvrde splitski branitelji.

Poručuju da protesti pred sedištem Vojnopomorske oblasti JNA nisu bili čin nasilja, "već organizovani odgovor na agresivnu politiku JNA i velikosrpske ekspanzije, koja je držala hrvatska sela poput Kijeva u okruženju". Predlažu i tablu drugačijeg teksta:

"Ovde su 6. maja 1991. godine hrabri radnici splitskog škvera i građani Splita ustali u odbranu hrvatskog sela Kijevo i suprotstavili se agresiji Jugoslavenske narodne armije. Njihova hrabrost i odlučnost postali su temelj stvaranja Hrvatske vojske i simbol otpora velikosrpskoj agresiji".

Gešovski se i ne spominje, a gradske vlasti Splita za sada ćute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo