NI SO, NI RIZLA: Nemci pronašli ekonomski i ekološki prihvatljiviji način da reše problem puteva okovanih ledom
TREĆU godinu zaredom u Bavarskoj je klasični način odmrzavanja puteva pomoću soli zamenjen odmrzavanjem pomoću prerađene tečnosti od krastavaca, a sve kako bi se uštedela so i očuvala okolina.

Foto: JKP Kruševac
Zimska služba od kraja 2019. godine koristi prerađenu vodu iz proizvodnje kiselih krastavaca koja se obogaćuje dok ne postigne dovoljan udeo soli (21% NaCl).
Već nakon testne faze postalo je jasno da je prerađena voda od krastavaca ekonomski i ekološki prihvatljivija nego obična so za puteve, navodi Geo.de, prenosi Večernji list. Premda se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala putem kanalizacionog sistema, ona se sada šprica na puteve.
U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura. Bavarske vlasti na ovaj način štede so i vodu, a proizvođač krastavaca je na dobitku takođe jer mora da uloži značajno manje novca u prečišćavanje otpadnih voda.
(Telegraf)
Preporučujemo

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

KO JE BILA PROKLETA JERINA? Veruje se da je unesrećila Srbiju, a ovo je prava istina
TEK se pre par godina počelo da se spekuliše o pozivnoj strani ličnosti nesrećne despotice Jerine Branković.
28. 07. 2025. u 08:43
Komentari (2)