AMERIČKI ADMIRAL POSLE SEDNICE VOJNOG KOMITETA NATO: Preneli smo političarima poruku, rat u Ukrajini pokazao važnost zaliha oružja i municje

P. Z. S. / ria.ru

19. 01. 2023. u 17:27

KONFLIKT u Ukrajini pokazao je važnost održavanja dovoljnih zaliha oružja i municije, rekao je admiral Rob Bauer, šef vojnog komiteta NATO-a, nakon sastanka komiteta na nivou načelnika generalštabova.

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ ВОЈНОГ КОМИТЕТА НАТО: Пренели смо политичарима поруку, рат у Украјини показао важност залиха оружја и муницје

Vojna baza Avijano u Italiji, Foto EPA

Zalihe naoružanja, municije, opreme su neophodne, jer svako istovremeno može da oseti potrebu za njima, posebno s obzirom na intenzitet upotrebe naoružanja u Ukrajini“, rekao je on.

Prema rečima admirala, za povećanje proizvodnih kapaciteta potrebni su investitori i odgovarajuće odluke proizvođača. On je dodao da je „vojska prenela političkom rukovodstvu potrebu za povećanjem proizvodnje, ali će to potrajati“.

Zauzvrat, komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli napomenuo je da NATO takođe planira da prouči iskustvo upotrebe zapadnog naoružanja u ukrajinskom sukobu.

Prema Bauerovim rečima, učesnici sastanka vojnog komiteta „koncentrisali su se na pitanja kolektivne odbrane“. On je naglasio da je sukob u Ukrajini „otvorio novu eru u oblasti međunarodne bezbednosti“.

-Načelnici generalštaba su razgovarali o tome kako da ojačamo odbranu i bezbednost, demonstrirali smo svetu sposobnost da ojačamo naše prisustvo kada i gde je potrebno. Razgovarali smo o načinima da ojačamo našu snagu, NATO i nacionalne vlasti će sarađivati bliže nego ikada, postupajte brzo, objasnio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um