"BREDLI" STIŽE U POMOĆ : Amerikanci šalju rešenje, ali da li je Ukrajina tome dorasla?

Novosti onlajn

22. 01. 2023. u 10:30

AMERIČKA vlada šalje Ukrajini mini tenkove - borbena vozila “bredli” - u okviru budućeg paketa vojne podrške, a to bi moglo da bude savršeno rešenje za težak problem sa kojim je suočen NATO.

БРЕДЛИ СТИЖЕ У ПОМОЋ : Американци шаљу решење, али да ли је Украјина томе дорасла?

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bela kuća je nedavno saopštila da namerava da pošalje borbena vozila Bredli u Ukrajinu, pridruživši se drugim zemljama NATO-a koje su takođe obećale da će poslati oklopna vozila.

“Forbs” navodi da bi to moglo da bude savršeno rešenje za težak problem.

Četrdeset godina stara borbena vozila pešadije M2/M3 “bredli” su vozila za podršku na bojnom bolju ali dostupna u velikom broju, a ukrajinske snage mogu njima da operišu i dovoljno su žestoka da pometu Ruse.

Defanzivan, ali robustan mini tenk

Mini tenkovi “bredli” su tačno ona vrsta “neofanzivnog” i neeskalacionog oruđa koje NATO traži da bi se zadovoljile potrebe Ukrajine za modernim oklopima. Kao amfibijski nosač trupa, upola težak kao tenk “abrams”, “bredli” nudi Ukrajini defanzivno, iako robusno oklopno prisustvo. Ne smatra se oružjem za napad, ali je “bredli” i dalje prilično sposoban da se pozabavi sa skoro svakim ruskim vozilom na bojnom polju.

Brzo vozilo sa dometom dužim od većine glavnih borbenih tenkova, savršeno je za oklopne proboje koje je Ukrajina koristila da povrati svoju teritoriju. Iako se ova borbena vozila još ne smatraju viškom, američka vojska želi da poboljša šanse da se kontroverzni projekt zamene “bredlija” pokrene uz dovoljno sredstava od Kongresa. Prilagođavanjem i slanjem što je moguće više dodatnih borbenih vozila “bredli” u rat, američka vojska može da iskoristi lekcije stečene na ukrajinskom bojnom tlu i pruži jak argument za finansiranje zamene, navodi “Forbs”.

A velika američka zaliha od skoro 6.000 borbenih vozila M2/M3 “bredli” mogla bi da ponudi Ukrajini pravu kombinaciju oklopne mobilnosti, podrške i “neofanzivnog” ofanzivnog udara za izbacivanje ruskih snaga.

Šta je M2/M3 “bredli” i šta znači za Ukrajinu?

Ukrajina je savršena teritorija za američki mini tenk, piše “Forbs”. Kad je M2/M3 “bredli” ušao u službu 1983, bio je dizajniran da se suoči sa novom ruskom flotom vozila za podršku pešadiji. Kao brža, bolje zaštićena verzija oklopnog transportera M113, “bredli” je radio u tandem sa daleko većim glavnim borbenim tenkom “abrams”.

To nije bilo popularno vozilo. Kao “neugodni kompromis” između visoko zaštićenog tenka i lako oklopljenog borbenog vozila, platforma je označena kao nepogodna za većinu zadataka na bojnom tlu. Iako su te početne nedoumice prevaziđene a SAD proizvele skoro 7.000 tih vozila, “bredli” je uvek operisao u pozadini, u senci glamuroznijeg tenka M-1 “abrams”.

Danas “bredli” ima dva osnovna tipa, borbeno vozilo pešadije M2 i oklopno borbeno vozilo M3. Ali, jedina stvarna razlika je u tome što M3 zamenjuje pešadijski prostor za veće opterećenje municije. Oba su mini tenkovi, sa topom “bušmaster” od 25 mm na kupoli i sekundarnim mitraljezom od 7,62 mm. Ispaljivanjem specijalizovane municije od volframa za probijanje oklopa , “bredli” može da koristi velike tenkove T-72. Ali, to možda neće biti neophodno pošto obe “bredlijeve” varijante nose antitenkovske TOW projektile, žičano vođene, sa cevnim lansiranjem i optičkim praćenjem, sposobne da unište bilo koji tenk koji je trenutno u službi ruskih snaga.

Mobilan i izdržljiv

Do sada je dvaput testiran u borbi, pa su prednosti i ograničenja “bredlija” na terenu dobro poznati. Prema godišnjem izveštaju generala iz 1992. o korisnosti platforme tokom Pustinjske oluje, navodi se da je skoro 90 odsto flote borbenih vozila “bredli” moglo da se kreće, puca i komunicira tokom bitke. Dok su posade dale neke sugestije, izvešteno je da su gađale sovjetske tenkove sa glavnim topom i koristile TOW projektile za uništavanje tenkova na udaljenosti do 3.700 metara.

Logistički, “bredli” je prikladniji za Ukrajinu od skoro bilo kog velikog glavnog borbenog tenka NATO. Vazdušno je prenosiv. Vojni transportni avion C-17 može brzo da doveze vozila do ukrajinske granice. Na tlu su podjednako mobilni. U prvom Zalivskom ratu su posade “bredlija” izvestile da su na jednom rezervoaru gasa mogle da završe svoje raspoređivanje do 200 kilometara – što je misija koja se odvijala tokom 82 sata. Za razliku od toga, tenkovi “abrams” trebaju da nadopune gorivo svakih nekoliko sati.

Narednik prve klase Dilard Džonson, koji se smatra najsmrtonosnijim vojnikom američke vojne istorije i jedan je od najodlikovanijih u istoriji legendarne 3. pešadijske divizije prema Special-ops.org, je u svojim memoarima o vožnji “bredlija” opisao kako je robusni mini tenk mogao da izdrži pogotke sovjetske artiljerije iz blizine i još nastavi da se bori. Ukazao je na razlike u mobilnosti između svog oklopnog transportera i velikog borbenog tenka, navodeći tokom druge američke invazije na Irak kako su širina i težina “abramsa” primorali tenk da ostane na utvrđenim putevima, dok je “bredli” bio sposobniji za terenske operacije.

Da li je Ukrajina dorasla tome?

“Forbs” navodi da su ruski tenkovi generalno teški između 37 i 46 tona. Najmodernija varijanta “abramsa” ima preko 65 tona, što je više nego dvostruka težina “bredlija”. Čak su i ranije generacije američkih M-60 tenkova – potencijalna opcija “odbrambenog tenka” za Ukrajinu – težile više od “bredlija”. Ukrajinska infrastruktura možda neće biti dorasla zadatku upravljanja NATO tenkovima a njihovi improvizovani timovi za održavanje možda neće biti dorasli ni zadatku premeštanja onesposobljenih teških oklopnjaka alijanse.

Pogled na do sada obezbeđenu vojnu opremu ukazuje da su ukrajinske snage već stekle neko iskustvo sa raznim komponentama borbenog vozila “bredli”. SAD su dale Ukrajini oko 1.500 TOW projektila a nekoliko zemalja je doniralo višestruke raketne sisteme M270. Gusenični lanser – u senci HIMARS-a na točkovima – zasnovan je na šasiji “bredlija”. S obzirom da je Ukrajina efikasno koristila M270 a prema svim izveštajima isto je i sa TOW projektilima, možda će biti sposobna da ubaci “bredli” brže nego što bi većina očekivala.

Obezbeđivanje Ukrajini aktivnog oklopnog transportera moglo bi izazove zabrinutost u SAD – kritičari pomoći Kijevu brzo će reći da će uklanjanje teške opreme od aktivnih američkih trupa povećati rizik po nacionalnu bezbednost. Ali, takve zabrinutosti su možda “prenaduvane”. Iako mini tenk, “bredli” je na prvom mestu pomoćno vozilo, a Amerika je već obezbeđivala moderna oklopna vozila svojim prijateljima u daleko težim uslovima, ukazuje “Forbs”, odnoseći se na slanje tenkova M4 “šerman” britanskim jedinicama u Africi tokom Drugog svetskog rata i epsku bitku kod El Alamejna.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi